Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Är Stora Hundar Smartare Än Små Hundar? Storlek Kan Faktiskt Förutse Intelligens

Forskare föreslår att medelstora till stora hundar är smartare baserat på tre intelligenskategorier. Forskningen är dock begränsad, och många faktorer, både genetiska och miljömässiga, kan bidra till intelligens.


Hundar som en art är oerhört olika i storlek. Det finns små hundraser, gigantiska hundraser och allt däremellan.

En hunds storlek påverkar sin hälsa och spelar vanligtvis en roll vid bestämning av hundens livslängd. Men vissa människor har undrat sig om effekterna av storlek går djupare än det: Kan en hunds storlek förutspå sin intelligens?

Stor hund och liten hund som går utanför

De typer av intelligens som ägs av hundar.

Hur mäter vi intelligens hos hundar? Det är en svår fråga. I sin bok Hundens intelligens, psykologi professor Stanley Coren bryter den in i tre kategorier:

  • Instinktiv intelligens: en hunds förmåga att utföra de uppgifter den föddes för (herding, hämtning, bevakning).

  • Adaptiv intelligens: En hunds förmåga att lösa problem på egen hand.

  • Arbete och lydnad Intelligence: En hunds förmåga att lära av människans och utföra på befäl. (Coren konstaterar att denna typ av intelligens är den typ som de flesta verkar intresserade av, och vilken typ av intelligens som hundens lydnadsprov mäter.)

Är stora hundar smartare än små hundar?

Coren skickade en rad frågeformulär till American Kennel Club och canadensiska Kennel Club lydnad rättegång domare, be dem att rangera hundraser genom prestanda. (Du kan läsa mer om Cors forskningsmetoder i hans artikel för Psykologi idag.)

MER: Topp 10 smartaste hundraser

Baserat på 199 kompletta uppsättningar svar som han mottog skapade Coren ett diagram.

hund intelligens ranking vs storlek diagram

Diagrammet visar medellång till stor hund rangordning som den mest intelligenta, med intelligens släppa i både mycket små och mycket stora hundar.

Kan storleken verkligen förutse intelligens?

För att vara tydlig, Hundens intelligens anses inte som oföränderlig sanning. I Cors egna ord fick "boken" mycket medieuppmärksamhet och vetenskaplig kommentar, både pro och con "när den först publicerades. Men, om han antar att han är på något, vad kan det vara för förhållandet mellan storlek och intelligens hos hundar?

RELATERADE: Livsförväntan hos stora och små hundar

I sin artikel för Psykologi idag, Coren tar upp Theodosius Dobzhansky, en beteendegenetiker och evolutionär biolog. Dobzhansky säger att utvecklingen gynnar mitten av en befolkning. Med andra ord är enskilda djur i ytterligheterna aldrig lika anpassade som djuren med "genomsnittliga" egenskaper.

Stor hund och liten hund på gräs ute

Vi måste också ta hänsyn till att människor tenderar att behandla små hundar annorlunda än de behandlar stora hundar. Det är helt möjligt att sättet vi behandlar våra hundar har en betydelse för de typer av intelligens som Coren testat för. Till exempel har vi en tendens att förlåta beteenden hos små hundar som vi bestrider på stora hundar, som hoppning eller skällning. Detta fenomen har till och med ett namn: litet hundsyndrom. En hunds erfarenheter med sina ägare kan påverka hur hunden utför ett sådant test, särskilt inom området "arbets- och lydighetsinformation".

Påverkar hjärnans storlek en hunds intelligens?

Det är frestande att teoretisera att hjärnstorlek spelar en roll i en hunds intelligens. Mycket krångel har gjorts om huruvida hjärnstorlek - både totalt och i förhållande till kroppsstorlek - är en exakt förutsägare för intelligens. Människor har historiskt sett velat tro att en stor hjärna i förhållande till kroppsstorlek motsvarar en mer intelligent art. Varför? Eftersom det skulle innebära att vi som en art är genier. Men det är helt enkelt inte sant: hjärnstorleken har väldigt lite att göra med intelligens.

Stor hund med liten hund på kakel

Alexandra Horowitz, författare till boken Inne i en hund: Vilka hundar ser, luktar och vet, påpekar att hjärnan hos en vargstor hund är ungefär 30 procent mindre än sin förfader, den grå vargans hjärna. Betydar det att dagens husdjurshund är mindre smart än sin förfader? Horowitz tycker inte så: "När blotta ögonen på en medlem av den här arten leder dig till att resa sig upp från soffan, reparera till kylskåpet och hämta en ostkista för din laddning - du säger det till mig vem är smartare. "

Slutsats

Professor Corens forskning tyder på att medelstora till stora hundar är de mest "intelligenta", baserade på de tre intelligenskategorierna han använde i studien. Dessa kategorier är emellertid begränsade, och hans forskning grundades på frågeformulär från lydnadssökande domare, som är mänskliga och därmed föremål för fördomar. Dessutom kan många faktorer i ett hunds liv, både genetiskt och miljömässigt, bidra till dess intelligens. Vi har inte tillräckligt med bevis för att definitivt säga att storleken påverkar intelligensen på ett eller annat sätt.


Video: Why toddlers are smarter than computers | Gary Marcus | TEDxCERN

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Biverkningar Av Cosequin För Hundar

✔ - Hur Man Ger Kaopectate Till En Hund

✔ - Hur Man Rensar Upp Duva Och Fågelutträngningar Säkert


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!