Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Bichon Benproblem

Bichon-frisen har en förtrollande kvalité frÄn en lycklig lycklig personlighet till en skinnande vitrock. Akta dig för hÀlsoproblem som kan pÄverka hans rörlighet.


Om det snöiga vita pulverpuffutseendet och hoppet, lekfulla och glada dispositionen av bichon-frisen har fascinerat din uppmÀrksamhet, var noga med att samtala med din veterinÀr och din utvalda uppfödare om potentiella hÀlsoproblem som kan pÄverka rasen. Liksom andra smÄ raser Àr bichon sÀrskilt benÀgen att utveckla periodontal sjukdom. Han Àr ocksÄ benÀgen för hudinfektioner, öroninfektioner och urinblÄsor. NÄgra genetiska ortopediska förhÄllanden som pÄverkar bichons ben Àr av sÀrskild betydelse, eftersom de kan Àventyra den lilla hundens rörlighet allvarligt.

Patellar Luxation

Patellar luxation, vanligen kallad trick knÀ, pÄverkar mÄnga smÄ raser och Àr vanligt i bichon. KnÀskÄlen, som kallas patella, glider normalt lÀngs ett naturligt spÄr i lÄrbenet vid knÀleden. Vid en hund som har patellÀr luxation, knÀpps knÀskÄlen in och ut ur detta spÄr. Patellar luxation kan pÄverka ett eller bÄda knÀna. Hundar som har patellÀr luxation har ökad risk för att utveckla tidig inledningsartrit i foget och för att ha smÀrtsamma korsbandstÄror. Beroende pÄ svÄrighetsgraden av skelettdeformiteten som resulterar i detta tillstÄnd kan nÄgon av följande tecken vara nÀrvarande:

 • NĂ€r patella dyker upp ur spĂ„ret kan hunden hĂ„lla upp det drabbade benet.

 • Hunden kan tyckas hoppa över nĂ€r han gĂ„r.

 • Hundens ben kan skaka.

 • I sĂ€llsynta fall kan hunden avge en snabb yelp vid det ögonblick dĂ„ patella dyker upp ur spĂ„ret.

 • Hunden kan ta pĂ„ sig en bukbensinstĂ€llning.

Vid din bichonvalp första undersökning med din veterinÀr, kommer doktorn att genomföra en grundlig fysisk undersökning som inkluderar palpating knÀ lederna. En veterinÀr kan vanligtvis bestÀmma förekomst av patellar luxation genom denna manuell undersökning. I mer allvarliga fall kan ytterligare diagnostisk testning behövas, till exempel röntgenbilder som mÄste tas medan hunden Àr sederad. Omfattningen av tillstÄndet identifieras som en av fyra svÄrighetsgrader. Vid den tidpunkten kan en styrelsecertifierad veterinÀr ortopedkirurg bestÀmma den mest effektiva behandlingssÀttet, vilket kan innefatta kirurgisk korrigering av den drabbade leden.

Legg-Calve-Perthes sjukdom

Den exakta orsaken till detta smÀrtsamma tillstÄnd Àr okÀnt, men det Àr en Àrftlig sjukdom. LÀget pÄverkar primÀrt lÄrbenet, vilket Àr det lÄnga benet som löper frÄn hundens knÀled till höftleden. Legg-Calve-Perthes sjukdom presenterar som störning av blodflödet till den drabbade hundens lÄrhuvud, vilket leder till försÀmringen och döende av lÄrbensbenet och dess omgivande broskvÀvnad. Följaktligen försÀmras Àven den strukturella integriteten hos hundens höftled tills den kollapsar och hunden kan inte lÀngre bÀra pÄ den höften. Tidiga tecken pÄ Legg-Calve-Perthes sjukdom upptrÀder vanligtvis hos unga hundar inom sitt första Är av livet. NÄgra av dessa symtom Àr:

 • Lameness eller limping pĂ„ en eller bĂ„da bakbenen.

 • Övning motvilja.

 • Svaghet och muskelavfall i bakbenen.

 • Irritabilitet som presenterar smĂ€rta.

 • Cracking och snapping ljud som kan höras frĂ„n höftledet nĂ€r hunden rör sig.

Om din veterinÀr misstÀnker Legg-Calve-Perthes sjukdom i din bichon baserat pÄ Älder, ras och fysisk undersökning, kommer röntgenbilder av höfterna att bekrÀfta diagnosen. Den mest effektiva behandlingsplanen för att ÄterstÀlla din bichons rörlighet och komfortnivÄ kan strÀcka sig frÄn strikt burstöd, fysisk terapi, smÀrtlindring och icke-steroida antiinflammatoriska lÀkemedel till kirurgisk korrigering av den drabbade höftleden. Med den korrekta postoperativa vÄrden och rehabilitering Àr den lÄngsiktiga prognosen för hundar som behandlas kirurgiskt för Legg-Calve-Perthes sjukdom utmÀrkt.

Höftdysplasi

Trots att ofta betraktas som en storras hÀlsoproblem, pÄverkar höftdysplasi faktiskt Àven mindre hundar. Höftdysplasi Àr ett degenerativt tillstÄnd dÀr lÄrbenet, som Àr rund i form, inte sitter ordentligt i bÀckenbenet. Resultatet Àr ett minskat antal rörelser och kroppsstöd. Med tiden drabbas den drabbade höften av degenerativ leddsjukdom eller artrit. En eller bÄda höfterna kan pÄverkas. MÄnga hundar uppvisar inte smÀrta frÄn detta tillstÄnd, men vissa tecken pÄ hip dysplasi som vanligtvis förekommer inkluderar:

 • Olycklig gĂ„ng, som kaninhopping eller wobbliness, i bakbenen.

 • SvĂ„righetsgrad stigande trappor.

 • SvĂ„righet att sĂ€nka sig till och stiga frĂ„n sittande eller liggande lĂ€ge.

Om du misstÀnker att din bichon kan ha hip-dysplasi, kommer din veterinÀr att kunna bekrÀfta en diagnos nÀr röntgenbilder av hundens höftleder tas. Eftersom höftskÄren mÄste placeras i ett onaturligt lÀge för att uppnÄ röntgenbilder av diagnostisk kvalitet, behöver din hund bedövas för proceduren. NÀr röntgenbilderna har utvÀrderats kommer din bichons höftdysplasi att identifieras som en av sju grader av svÄrighetsgrad. De mildaste fallen av höftdysplasi kan hanteras med smÀrtstillande lÀkemedel, viktkontroll, gemensam nÀringstillskott och hydroterapi. I mer allvarliga fall kan ett av tre ortopediska kirurgiska ingrepp rekommenderas.

Degenerativ disksjukdom

Det hÀr försvagande tillstÄndet tenderar att slÄ hundar som har lÄnga kroppar och korta ben, sÄsom taxor och pekingese. Vissa bichonprover uppvisar emellertid denna kroppstyp och kan drabbas av. NÀr ryggraden mÄste stödja hela lÀngden pÄ hundens kroppsvikt, strÀcker sig dynorna som sitter mellan ryggradsspetsen och buler, vilket stÀller pÄ ryggmÀrgen. Detta kan leda till förlamning, men andra tecken pÄ degenerativ disksjukdom kan innefatta:

 • Inaktivitet och övning mot motvilja.

 • Svaghet och darrande i bakbenen.

 • Ovanlig kroppshĂ„llning, till exempel att utstrĂ€cka nacken eller böja ryggen.

 • Yelping i smĂ€rta nĂ€r du byter positioner, nĂ€r du lyfter hunden eller nĂ€r du driver din hand lĂ€ngs ryggraden.

 • Minskad samordning.

Om du observerar nÄgot av dessa varningsskyltar, vÀnta inte pÄ att förlamning sÀtter in. Ta din bichon till din veterinÀr sÄ snart som möjligt för en utvÀrdering. Om lÀkaren misstÀnker degenerativ disksjukdom, kommer ett diagnostiskt avbildningstest som heter ett myelogram rekommenderas för bekrÀftelse. Det finns fem steg av svÄrighetsgrad för degenerativ disksjukdom. Konservativa behandlingsalternativ för en hund som Ànnu inte Àr förlamad kan innehÄlla smÀrtlindring, fysioterapi och akupunktur, men ett kirurgiskt förfarande dÀr trycket Àr avlastat frÄn ryggmÀrgen ger den mest fördelaktiga prognosen.

Om du övervÀger att lÀgga till en bichon frise till ditt hushÄll, kommer du sannolikt att besöka en respekterad uppfödare för att trÀffa deras nuvarande tillgÀngliga valpar av valpar. Att frÄga uppfödaren om hÀlsan hos kullens förÀldrar Àr tillrÄdligt att fÄ bevis pÄ att de inte uppfödde en hund som har nÄgot av de ovan nÀmnda problemen. Detta kommer att bidra till att sÀkerstÀlla en hÀlsad valp som blir en glad och lekfull kamrat för din familj.


Video:

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Kan Hundar Äta Bröd?

✔ - Kan Jag AnvĂ€nda Destillerat Drickvatten I Min Fisktank?

✔ - Hur Man Behandlar Katt Depression


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!