Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Kan Hundar Som Musik?

Ardent djurÀlskare Àr ofta anklagade för vildt att antropomorphera sina husdjur till en rÀttvis blygsam grad.


Ardent djurÀlskare Àr ofta anklagade för vildt att antropomorphera sina husdjur till en rÀttvis blygsam grad. Och inte utan god anledning! Du behöver inte vara en lÀrd animaliskt behaviorist för att höja en ögonbryn nÀr din kooky faster Martha svÀr att hennes mini schnauzer, herr Schnitzel, blir extra ornery nÀr Lakers förlorar ett spel. Du kanske ocksÄ ifrÄgasÀtter om Mr. Shnitzel verkligen föredrar Mahler till Merle Haggard som kÀra gamla mosterskrav - men hÄll dina hÀstar dÀr. Vissa forskare sÀger att det mycket vÀl kan vara nÄgon sanning att tanken att vÄra hundkamrater kan ha en favorit sylt, precis som vi. Faktum Àr att det hÀr Àr en ganska vanlig tro hos husÀgare - sÄ mycket att försÀljningen av musikalbum som bara har gjorts för djur har blivit stadigt stigande. SÄ Àr det dags att fÄ Spot sitt eget Spotify-konto? LÀs vidare och se.

Kan hundar som musik?: inte

Vilka ljud graver hundar?

Enligt Charles Snowdon, en djurpsykolog vid University of Wisconsin-Madison, Àr hundÀgare benÀgna att projicera sin egen musikaliska smak pÄ sina husdjur: "Folk antar att om de gillar Mozart, kommer deras hund som Mozart. Om de gillar rockmusik, de sÀger att deras hund föredrar rock. " Snowdons forskning tyder dock pÄ att djur verkligen kan njuta av musik, men att musiken mÄste vara "artspecifik". Med andra ord, vad som kan vara musik i vÄra öron Àr troligtvis inte alls roligt för de flesta djur. Han hÀvdar att en art föredrar "vÀlbekant" musik som innehÄller toner, tempos och stÀllen som de naturligtvis ska utsÀttas för. Till exempel tenderar mÀnniskor att tycka om musik med ett tempo som liknar den hÀlsosamma mÀnskliga hjÀrtfrekvensen och noterna i samma register som mÀnskligt tal. PÄ samma sÀtt lÄter hundar med ett tempo som liknar sin egen rasts hjÀrtfrekvens (det vill sÀga snabbare för en Chihuahua och lÄngsammare för en Great Dane) och i register som liknar deras vocalizations. Intressant, eftersom hundar storleken pÄ labradorer och mastiffar vocalize i frekvenser som liknar en mÀnsklig man, kan dessa raser vara mer benÀgna att tycka om att folkmusik mer Àn mindre raser skulle.

Mozart vs Metallica

Förutom Snowdyns fynd, ger forskning vid Queen's University, Belfast 2002, trovĂ€rdighet för att musik kan lugna Ă„ngest hos hundar. Leds av psykologen Deborah Wells undersökte en serie studier om en viss typ av musikpop, tungmetall eller klassisk kan ha en effekt pĂ„ djurens stressnivĂ„er. Resultaten var bekrĂ€ftande. Ångrade hundar i djurhemmen som lyssnade pĂ„ klassisk musik hade signifikant lĂ€gre agitationsnivĂ„er (dvs barked mindre) Ă€n de som utsattes för musik av tungmetallband som Metallica. Naturligtvis kan dessa resultat fĂ„ dig att tĂ€nka "nej duh" - men det Ă€r viktigt att du inte förutsĂ€tter nĂ„got djurbeteende baserat pĂ„ hur vi mĂ€nniskor kan reagera oss sjĂ€lva. Till exempel fann Snowdon att tamarinapor Ă„tnjuter "musik" som bestĂ„r av skarpa, högregistrerade celloljud - sĂ„dana som förmodligen skulle driva nĂ„gon mĂ€nniska uppe pĂ„ vĂ€ggen.

Vad sÀgs om att skrika? Tror din pooch att han Àr Pavarotti?

En stor anledning till att mÄnga hundÀgare Àr övertygade om att deras hundar Àr musikÀlskare Àr att deras hundar skÀmmar nÀr de hör viss musik (speciellt om den innehÄller vindinstrument) och nÄgra mÀnskliga sÄngröstar. TrÀnar de verkligen pÄ Carnegie Hall, eller gör deras skull nÄgot annat helt? Experter tenderar att hÄlla med om att hylande inte Àr ett glatt uttryck för musikalsk kÀrlek, men Àr född frÄn en instinkt för att antingen förstÀrka sin identitet i ett förpackning eller som ett sÀtt för en ensam hund att söka andras företag. NÀr man hyler med ett förpackning börjar hunden vanligtvis mycket högt och sedan modulera ner för att hitta sin egen unika anteckning inom kören. En isolerad hund som hyser av ensamhet kan emellertid liknas (om du bara Àr poetiskt böjd för att tillskriva komplexa mÀnskliga kÀnslomÀssiga stater pÄ pocher!) Till en torterad sÄngare som bluar pÄ bluesen. Om sÄ Àr fallet Àr det ok. Vi Àr helt ombord med det.

KONTROLLERA DEL 2: "Katter njuter av musik?"


Video: Avslappnande musik för hundar

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Genomsnittliga LivslĂ€ngder För PopulĂ€ra Husdjur

✔ - Hur Man Stoppar Din Hund FrĂ„n Herdande MĂ€nniskor

✔ - Hur Man Bryr Sig Om En Sjuk Kakatil Hemma


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!