Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Kan Hundar Sleepwalk?

Sover min hund eller Àr det ett allvarligare problem?


Sova beagle pÄ soffan

Kom ihÄg att rumskamrat du hade pÄ college som strövade genom lÀgenheten, Àter skÄlar av spannmÄl klockan 3 och hade sedan inget minne om sina handlingar nÀsta dag? Tja, han var förmodligen ett offer för sömnvandring.

Sleepwalking Àr ett vanligt fenomen hos mÀnniskor men hundar gör det ocksÄ? Nu nÀr du har drog det nattliga kollegiet, behöver du oroa dig för att din hund roaming dina hallar och Àter all hundmat medan du sover?

GĂ„r hundar sova?

Det korta svaret Àr: kanske!

Hundar kan ha möjlighet att sova, men inte pÄ samma sÀtt som mÀnniskor gör. NÀr en mÀnniska sover, kan en observatör inte vara medveten om vad som hÀnder eftersom sleepwalkerens beteende verkar "normalt". De flyttar med regelbunden samordning och utför ofta uppgifter som de skulle göra medan de Àr vakna. Hundar uppvisar dock slumpmÀssiga, ryckiga rörelser samtidigt som de sover. Till exempel kan hundar paddla sina fötter som om de körde, eller de kan stÄ dÄ floppen till marken medan du sover. Sammantaget kommer deras sömnbeteende beteende vara helt otydligt.

Kan hundar sleepwalk?: sleepwalk

Drömmer min hund bara?

Vissa hÀvdar att det som ser ut som sömnvandring Àr egentligen bara en hund som drömmer. NÀr hundar drömmer, uppvisar de liknande beteenden som vad som kan uppfattas som sömnvandring. En drömhund kan gropa, rycka, whimper och byxa som om han Àr mitt i ett jaga.

WOOF: Min hund sullar i hans sömn

Som mÀnniskor drömmer hundar under den snabba ögonrörelsen (REM) -steget i sömnen. Studier visar att hundar verkar mer Àn bara instinkt. De lÀr sig, har emotioner, och deras ögons fysiologi Àr mycket lik en mÀnniskas. Likheterna i fysiologi leder forskare som Dr. Brian Hare of Duke University för att tro att bÄde hjÀrnans och ögons aktivitet hos hundar speglar aktiviteter som sker hos mÀnniskor. NÀr hundar och mÀnniskor faller i REM-sömn, kommer drömmar sannolikt att uppstÄ. Liksom sömnvandring finns det ingen vetenskaplig garanti för att hundar drömmer, men deras sömnbeteendemönster Àr sÄ lika med vÄrt, ledande experter tror att drömmen Àr möjlig.

NÀrbild ansikte Söt pug valp hund sova pÄ laminatgolv

Sömnstörningar

DjurĂ€gare mĂ„ste övervaka sina hundar för onormala sömnmönster. Om en hund flyttar mycket eller faktiskt vandrar i huset, kanske han inte sover, men lider faktiskt av sömnstörning. Åldrande hundar kan ofta uppleva senilitet som resulterar i att de flyter genom sin miljö mĂ„llöst. En hunds sömn kan ocksĂ„ pĂ„verkas av narkolepsi och kataplexi. Dessa hĂ€lsoproblem kan resultera i det som kallas REM-beteende och periodisk extremitetsbehandlingsstörning. Eftersom hundar inte uppvisar det vanliga beteendet skulle mĂ€nniskor associera sig med sömnvandring, kan det vara mer troligt att en hund har sömnstörning och neurologiska undersökningar kan behövas.

RELATERADE: Ska du vÀcka en hund frÄn en mardröm?

Beslag i hundar

Beslag Àr ett resultat av kemiska reaktioner i hjÀrnan som producerar komplexa elektriska reaktioner, vilket resulterar i onormala och okontrollerade beteenden. Ofta förefaller det som att vara sömnvandrande hos en hund faktiskt ett anfall. Tecken pÄ anfall hos hundar inkluderar:

  • Paddling hans fötter
  • Slumping pĂ„ golvet
  • Dazed eller disoriented
  • dreglande
  • ryckningar
  • Flytta i cirklar
  • Bumpning i saker

VeterinÀrer med en hund

Slutsatser

Det Àr utan tvekan svÄrt att berÀtta om din hund sover, drömmer eller har ett anfall. SÄ svÄrt som för husdjursÀgare kan det ocksÄ hÀnda att hundar inte vet vad som hÀnder nÀr dessa ovanliga beteenden upptrÀder. Om du mÀrker nÄgra symtom som ser ut som sömnvandring, kontakta din veterinÀr för ytterligare instruktioner och kanske en fullstÀndig neurologisk undersökning. Kramper hos hundar mÄste behandlas genast. Om din hund faktiskt bara drömmer eller sover, Àr det bÀst att lÄta episoden köra sin kurs. Precis som hos mÀnniskor kan det vara farligt att vÀcka en sömnpromenad hund. Du vill inte att han ska vara sÄ rÀdd att han attackerar. Du kan försöka försiktigt slita honom tillbaka till sin sÀng men om allt annat misslyckas, lÄt naturen ta sin kurs och ringa till veterinÀren pÄ morgonen.


Video: Bizkit the Sleep Walking Dog

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Cryptococcus Hos Hundar: Tecken, Orsaker, Diagnos Och Behandling

✔ - AnvĂ€ndning Av Terramycin I FjĂ€derfĂ€

✔ - Varför Döljer Hundar Under SĂ€ngar?


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!