Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Canine Bordetella Vaccine Schedule

Vacciner Àr avsedda för att förebygga sjukdom och sjukdom hos hunden, men effekterna Àr inte permanenta.


Vacciner Àr avsedda för att förebygga sjukdom och sjukdom hos hunden, men effekterna Àr inte permanenta. Din hund mÄste fÄ booster pÄ ett regelbundet schema för att förbli skyddad. Det rekommenderade schemat för Bordetella vaccinationer beror pÄ om det Àr den första dosen eller en booster, din hunds nivÄ av risk och hÀlsa.

Canine Bordetella Vaccine Schedule: vaccine

Kennelhosta

Kennelhosta, formellt kallad Bordetella bronchiseptica, Àr en bakteriell övre luftvÀgsinfektion som orsakar en djup, hackande hosta hos hundar och andra djur. Den gemensamma namnet kennelhostan hÀnvisar till det faktum att det ofta sprids i kennlar, dÀr nÀra hÄll gör att bakterierna enkelt kan passera frÄn hund till hund. Infektionen Àr vanligtvis obekvÀma, men inte livshotande hos friska hundar, men kan förvandlas till lunginflammation hos djur med svaga immunförsvar. Bordetella-vaccinet Àr förebyggande mot denna sjukdom. Det Àr inte ett av kÀrnvaccinerna som administreras rutinmÀssigt till valpar och vuxna hundar, som rabies, distemper, parvo och adenovirusvaccin. Det Àr vanligtvis dock nödvÀndigt om din hund vistas i en ombordstigningsanlÀggning, groomer eller över natten hos en veterinÀrkontor.

Initial vaccination

Om den inledande vaccinationen Àr intranasal eller sprutas in i nÀsan krÀvs endast en initialdos. Om vaccinet injiceras, bör initialdosen följas upp med en sekund om tvÄ till fyra veckor. Oavsett administrationsmetoden ska din hund vaccineras minst en vecka, men helst tvÄ veckor innan han stÄr inför en eventuell exponering vid en ombordstigningsanlÀggning eller hÀndelse. Valpar kan fÄ sin första Bordetella-vaccination vid 8 veckors Älder.

Boosters

Även om det rekommenderade schemat för kĂ€rnvacciner som parvo, distemper och adenovirus har Ă€ndrats frĂ„n en booster en gĂ„ng per Ă„r till en gĂ„ng vart tredje Ă„r, fortsĂ€tter rekommendationerna för Bordetella detsamma. Friska hundar som gĂ„r ombord eller besöker groomer ibland borde fĂ„ en Bordetella booster en gĂ„ng per Ă„r. Hundar och valpar med hög risk för att drabbas av sjukdomen ska fĂ„ en boostare var sjĂ€tte mĂ„nad. Hundar med hög risk inkluderar de som ofta gĂ„r pĂ„ show och hĂ€ndelser, spenderar stora mĂ€ngder tid i en kennel eller hos en groomer eller har ett försvagat immunförsvar. Konsultera med din veterinĂ€r för att avgöra om din hund behöver en booster pĂ„ ett Ă„rligt eller tvĂ„Ă„rigt schema.

SÀrskilda övervÀganden

Hundar som har en lÄg risk att komma i kontakt med kennelhosta, som de som normalt inte tas till en groomer, ombordstigningsanlÀggning, hundpark, djuraffÀr eller hundrelaterade hÀndelser behöver inte nödvÀndigtvis vaccineras mot den. Eller kanske de bara behöver vaccineras före en sÄdan hÀndelse och inte regelbundet. Om din hunds risk Àr lÄg, diskutera fördelarna och nackdelarna med din veterinÀr för att avgöra om din hund ska vara regelbunden eller bara ta emot vaccinet pÄ ett nödvÀndigt sÀtt.


Video: Vet Advice | Which Vaccines Should I Give My Dog or Cat?

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Korta BrudklĂ€nningar För Yorkies

✔ - Hur Din Katts Beteende FörĂ€ndras Med Ålder

✔ - BipolĂ€r Sjukdom I En Hund


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!