Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Canine Glioma

Det Àr inte ovanligt för en Àldre hund att utveckla en hjÀrntumör. Alltmer blir yngre hundar ocksÄ utvecklade dem.


Det Àr inte ovanligt för en Àldre hund att utveckla en hjÀrntumör. alltmer blir yngre hundar ocksÄ utvecklade dem. Tumörer varierar i sina typer, malignitetsnivÄer och behandlingsalternativ. Gliom, den nÀst vanligaste typen hjÀrntumör hos hundar, Àr ett omrÄde med intensiv forskning.

Canine Glioma: glioma

gliom

En hjÀrntumör Àr en massa i hjÀrnan; en tumör som utvecklas frÄn hjÀrnans stödjande vÀvnad, kallad ett gliom, Àr vanligt hos mÀnniskor och hundar. Gliom varierar frÄn lÄgkvalitativa och lÄngsamt vÀxande tumörer till dÄligt differentierade högkvalitativa maligna tumörer som kallas glioblastom multiformes. Av anledningar som fortfarande Àr okÀnda förekommer nÀstan hÀlften av alla gliomer i brachycefaliska eller "squash-nosed" raser som Boston terrier, bulldogar och boxare.

'Symptom

Gliom kan utvecklas i olika delar av hjÀrnan. Exempelvis förekommer en typ av gliom, oligodendrogliom, vanligen i frontalbÄgen, medan den lÀgre klassen astrocytom tenderar att utvecklas i den tidiga loben. Symptomen beror pÄ var massan Àr lokaliserad och omfattar cirkling, beteendemÀssiga förÀndringar, huvudlutning, ostabil gÄngning, anfall och ökad eller minskad aptit och törst.

Diagnos

Om din pup Àr Àldre Àn 5 Är och har visat nÄgra symtom eller andra tecken pÄverkas han av nÄgot neurologiskt baserat, kommer veterinÀren troligen att övervÀga en tumör som en av de potentiella synderna. En grundlig fysisk och neurologisk undersökning Àr nödvÀndig för att identifiera andra hÀlsoproblem och fokusera de neurologiska symptomen pÄ en del av hundens hjÀrna. Blodarbete kommer att utesluta annan potentiell sjukdom och utvÀrdera hans anestetiska risk. Radiografer kommer att bekrÀfta eller förneka spridningen av tumörer till andra delar av hundens kropp. En CT eller MR i hjÀrnan, som görs under generell anestesi, kommer att identifiera vÀtskauppbyggnad, blödning eller förÀndringar i vÀvnad, och kommer att hjÀlpa till att identifiera typen och graden av tumör. Endast biopsi kan bekrÀfta denna typ av tumör. Ett prov identifierar typen av tumör och graderar maligniteten.

Behandling och prognos

Om tumören Àr kirurgiskt tillgÀnglig Àr avlÀgsnandet av tumören den föredragna behandlingen. Gliom kan vara svÄrt att kirurgiskt avlÀgsna eftersom de ofta Àr nÀra hjÀrnvÀvnad som Àr sÄrbara för skador under operationen. StrÄlning, som krymper tumören och saktar tillvÀxten, Àr den vanligaste behandlingen för gliom. Kemoterapi och palliativ vÄrd för att ge bekvÀmlighet tillÀmpas vid behov. Prognosen för en hund med gliom varierar beroende pÄ tumortyp, plats och storlek och hur svÄr symptomen Àr.


Video: French bulldog brain tumor glioma surgery dog

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Kan Hundar Lukta Sig Hemma Hemma?

✔ - Behöver Vissa Hundar Mer Sömn Än Andra?

✔ - Instruktioner För Fatrör


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!