Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Canine Seizure Vs Stroke

VeterinÀrbehandling bör sökas omedelbart efter anfall eller stroke.


VeterinÀrbehandling bör sökas omedelbart efter anfall eller stroke.
Beslag och slag Àr bÄda lÀskiga utsikter, och det Àr inte heller nÄgot du vill behöva se hÀnda med ditt Àlskade husdjur. De kan likna varandra, men de har olika orsaker och krÀver olika behandlingar. Att veta vad man ska leta efter hjÀlper dig att veta skillnaden och bÀttre utrusta dig för att hÄlla dig lugn och ge Buster vad han behöver om det nÄgonsin hÀnder honom.

Canine Seizure vs Stroke: anfall

Beslag

Ett anfall orsakas av en stor storm i hjĂ€rnan, vilket hĂ€nder nĂ€r alltför mĂ„nga neuroner blir överexciterade. Det Ă€r svĂ„rt att veta vad som orsakar en sĂ„dan storm. Ibland kan de orsakas av hjĂ€rnskada, men anfall kan ocksĂ„ vara genetiska. Under en generaliserad, eller stor mal, anfall, blir hundens muskler stela överallt, vanligtvis med benen styva och huvudet tillbaka. Ögonen kan vara öppna, men hunden Ă€r medvetslös under denna fas, kĂ€nd som "tonic" -fasen. Det tar normalt ungefĂ€r 30 sekunder innan man gĂ„r över i "kloniska" fasen, under vilken hunden kan rycka pĂ„ hans lemmar, göra chomping rörelser med kĂ€ften eller flytta huvudet frĂ„n sida till sida. Typiskt varar den hĂ€r typen av anfall tvĂ„ minuter.

Focal Seizure

En fokal eller partiell anfall pÄverkar ett litet omrÄde av hjÀrnan, vilket vanligtvis resulterar i ett ansiktsfick, överskÄdande blinkning eller skakning av huvudet. Fokala anfall kan vara ett symptom pÄ hjÀrnskador eller nÀrvaron av hjÀrntumör. Komplexa fokala anfall förekommer i hjÀrnans omrÄden som Àr ansvariga för kÀnslomÀssig och beteendekontroll och kan resultera i förÀndrat, till och med bisarrt beteende. I sÀllsynta fall kan en hund som har ett komplicerat fokalbeslag bli aggressivt. Om du misstÀnker att din hund har denna typ av beslag, Àr det generellt bÀst att ge honom utrymme tills det passerar och nÀrma sig honom med stor försiktighet.

Stroke

Medan en stroke kan likna en typ av anfall har den en annan grundorsak. Strokes orsakas av antingen en blockerad artÀr som hindrar blod frÄn att flyta till hjÀrnan eller genom blödning i hjÀrnan orsakad av ett sprÀngt blodkÀrl. Orsaken till orsaken kan vara högt blodtryck, hjÀrta, njure eller sköldkörtelsjukdom, Cushings sjukdom, diabetes eller till och med en hjÀrntumör. Vanliga hundslagssymptom kan innefatta att gÄ i cirklar, luta huvudet frÄn sida till sida, agera förvirrad, lethargisk eller obalanserad, blindhet, Àta ut ur ena sidan av sin matrÀtt eller till och med kollapsa.

Vad ska man göra

Om din hund verkar ha ett anfall, se till att han Àr pÄ ett sÀkert stÀlle dÀr han inte kan skada sig om han börjar smasha och ge honom plats tills det Àr över. EfterÄt kan han behöva lite utrymme för att ÄterhÀmta sig; han kanske söker dig för försÀkran eller han kan studsa rÀtt tillbaka som om inget hÀnde. Om det hÀr Àr första gÄngen han har beslag, bör han omedelbart fÄ en veterinÀr att utesluta toxiner eller andra orsaker. Om han har anamnesbesvÀr och har diagnostiserats som epileptisk, behÄll en tidskrift som innehÄller tid, datum och lÀngd för varje anfall tillsammans med andra uppgifter du mÀrker för att hjÀlpa din veterinÀr veta om hans medicinering ska anpassas. Om du misstÀnker att din hund har haft stroke bör du omedelbart ta honom till en veterinÀr.

Behandling

Din veterinÀr kommer att göra blodarbete för att utesluta andra orsaker till ett beslag, till exempel förgiftning. Om din hund diagnostiseras som epileptisk, hjÀlper din veterinÀr dig att bestÀmma om lÀkemedel mot anfall Àr i ordning. För hundar med anfall som Àr Ätskilda veckor eller mÄnader frÄn varandra, kan det vara bÀst att avstÄ medicineringen. För hundar som lider av kramper oftare, kan medicinering förbÀttra livskvaliteten. För en stroke kommer din veterinÀr att vilja köra en serie test för att verifiera stroke och bestÀmma grundorsaken, som hon vill behandla för att förhindra ytterligare stroke. Hon kan ocksÄ ordinera kortikosteroider för att minska hjÀrnans svullnad. Med behandling kan hundar snabbt ÄterhÀmta sig frÄn stroke, men beroende pÄ graden av hjÀrnskada kan vissa förÀndringar vara permanenta.


Video: Dog having a seizure or stroke

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Varför Tycker Katter Som BĂ€rbara Datorer SĂ„ Mycket?

✔ - Hur Man BerĂ€ttar Om En SnĂ€ll Kameleon Är Man Eller Kvinna

✔ - Vad Är LivsförvĂ€ntningen För En Sun Conure?


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!