Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Canine Thymoma

Thymoma Àr en tumör i tymus körtel, som ingÄr i hundens lymfsystem.


Thymoma Àr en tumör i tymus körtel, som ingÄr i hundens lymfsystem. Körteln ligger bredvid hjÀrtat och lungorna, ett omrÄde som Àr sÀrskilt kÀnsligt för onormal tillvÀxt. Thymomas producerar inte unika symptom och Àr svÄra att diagnostisera. Lyckligtvis involverar mÄnga fall inte malign cancer.

Canine Thymoma: canine

Thymus

Om du aldrig har hört talas om thymus Àr du inte ensam. Denna lilla körtel Àr nÀrvarande hos mÀnniskor sÄvÀl som hundar, katter och mÄnga andra djur, men det Àr inte precis det mest kÀnda organet i kroppen. Dess enda funktion Àr att producera lymfocyter, eller T-celler, som bekÀmpar infektioner och reglerar immunförsvarets aktivitet. Orgeln börjar krympa nÀr ditt husdjur blir Àldre eftersom dess syfte har uppnÄtts nÀr han nÄr mognad, enligt Vet Surgery Central.

Utveckling och riskfaktorer

Thymoma Àr ett sÀllsynt tillstÄnd hos hundar. Det diagnostiseras oftast i större hundar och Àr vanligast bland Labrador Retriever och German Shepherd raser, enligt Animal Medical Center i södra Kalifornien. Denna onormala tillvÀxt tenderar att förekomma hos Àldre hundar och medeltiden för hundpatienter Àr 11 Är. MÀn och kvinnor Àr lika troliga att utveckla dessa tumörer. Thymoma utvecklas nÀr celler i tymuskörteln blir maligna och reproducerar i en accelererad takt. VeterinÀrforskare har emellertid inte identifierat en orsak i samband med tumörernas uppkomst hos antingen hundar eller mÀnniskor.

symtom

Vissa fall av tymom har inga symtom alls, medan andra ger generella symtom som kan orsakas av dussintals olika hÀlsotillstÄnd. Om din hund har problem med att andas, har en minskad förmÄga att trÀna eller har en lÄngvarig hosta, dÄ kan han lida av en tumör i tymusen. Ett stort thymom kan trycka mot ditt husdjurs hals och orsaka att han Äterkommer efter att ha Àtit eller ofta droul pÄ grund av hans oförmÄga att svÀlja. Du kan ocksÄ mÀrka en förÀndring i ljudet av din hunds skÀll nÀr tumören pÄverkar sin röstlÄda.

Diagnos

Det Àr omöjligt att diagnostisera tymom baserat pÄ de kliniska symptomen ensam. En röntgen av hundens bröstkorg kan avslöja tumören för att bekrÀfta din veterinÀrs misstankar. Han fÄr anvÀnda en nÄl för att ta ett prov av massan innan man gör en definitiv diagnos. Maligna tumörer, Àven kallad invasiv tymom, kan spridas genom lymfsystemet sÄvÀl som nÀrliggande hjÀrtan och lungorna. Godartade tillvÀxter Àr sÀllan dödliga. UngefÀr 50 procent av hundens tymomfall innefattar en godartad tumör, sÄ börja inte panikera över veterinÀrens diagnos Ànnu. Exploratory surgery för att samla ett prov av tumören kan krÀvas för att berÀtta om det Àr invasivt eller godartat.

Behandling

Icke-invasiva tumörer Àr vanligtvis lÀtt att ta bort med kirurgi eftersom de inte Àr fysiskt knutna till omgivande vitala strukturer. Fall av invasivt tymom Àr svÄra att behandla med kirurgi. StrÄlning Àr ett effektivt verktyg för att bekÀmpa tymom hos hundar, och ungefÀr 75 procent av patienterna svarar pÄ denna typ av terapi, enligt veterinÀrmedicinska föreningen för kirurgisk onkologi. Kemoterapi har lÄg framgÄng för att bekÀmpa dessa tumörer, men den har anvÀnts som en behandling i samband med steroider. Om ditt husdjur har diagnostiserats med thymom, diskutera alla dina alternativ med din veterinÀr för att bestÀmma det bÀsta handlingssÀttet för dig och din hund. Beroende pÄ sitt hÀlsotillstÄnd kan behandlingsÄtgÀrder medföra stor risk för dödliga biverkningar.


Video: Ligasure thymoma

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - NĂ€r Slutar Katter Att VĂ€xa? Tillförlitliga SĂ€tt Att Veta NĂ€r Katter NĂ„r Sin Fulla Storlek

✔ - Vad Det InnebĂ€r NĂ€r Hundar Försöker Smyga Ur Huset

✔ - Hur Man Rensar Upp HunddiarrĂ©


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!