Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Skillnad Mellan Valp Tänder Och Hund Tänder

Förutom att vara vit och ha skarpa ytor, är valpen och vuxna tänder olika på många sätt för det enkla faktum att de var designade för olika ändamål.


Förutom att vara vit och ha skarpa ytor, är valpen och vuxna tänder olika på många sätt för det enkla faktum att de var designade för olika ändamål. Som namnet antyder finns valptänder närvarande under valpen, och när valpen växer ersätter vuxna tänder dem gradvis under flera månader. Att veta skillnaden mellan de två kan hjälpa dig att upptäcka tidiga tecken på problem som kan kräva veterinär uppmärksamhet.

Vet kontrollerar en valphund

En valps ålder kan bestämmas genom att titta på sina tänder.

Syftet med valptänder

De skarpa, nålliknande tänderna som pryder en valps mun har flera syften. Ur en evolutionär synpunkt har pupparna skarpa tänder för att kompensera för sin brist på starka käkar, och de tillåter dem att riva upp de första köttproverna som moderhunden bär i hålan. Dessa skarpa daggers spelade också en roll av avvänjningsprocessen. Kraftig omvårdnad med skarpa tänder är smärtsamt, även för de mest tålmodiga mammorna. Mors motvilja mot sjuksköterskan ber om ursäkt för valparna att söka efter alternativa livsmedelskällor. Slutligen lär skarpa valp tänder grova valpar för att mäta sitt bettryck när de leker med sina syskon och mamma, en grundläggande livsläsning som gör dem säkrare följeslagare när de mognar i hundar med kraftiga käkar.

Syftet med vuxna tänder

När hundens käkar blir starkare och större, är valptänderna inte längre tillräckliga, och är sköra som de är, de är verkligen inte avsedda för att klara av slitage i samband med att vara en vuxen köttätande hund. Även om de är mindre skarpa, är vuxna hundtänder starkare och byggda för att riva, punktera, tugga och mala mat i mindre delar som är lätt att svälja. Dessutom behöver vuxna hundar dessa tänder för attack och försvar. Till skillnad från de mer känsliga valptänderna är vuxna tänder avsiktligt utformade för att vara en livstid.

Utbrottstider

Valp tänder uppträder mellan 3 och 6 veckors ålder och är endast närvarande under en begränsad tid, varför de kallas lövverk. Omkring 3 månaders ålder börjar barntänderna falla ut och runt samma gång börjar de första vuxna, permanenta tänderna utbrott. Under denna tid kan valparna presentera en blandning av barntänder och permanenta tänder, men när valpen är 6 månader ska alla permanenta tänder vara på plats. Övervakning av tandvårdsprocessen när de permanenta tänderna kommer in är viktigt för att inga barntänder ska behållas, vilket kan orsaka problem.

Tänder

Valpar ges 28 baby tänder. Eftersom valparna mest kommer att vara sjuksköterska under sina första veckor av livet och inte äter mycket hård mat, behöver de inte mala mycket, vilket förklarar varför de saknar molarer. De behöver molarer, men senare kan de krossa ben. De flesta vuxna hundar har 42 tänder som består av två hundar, sex fötter, åtta premolarer och fyra molar i överkäken och två hundar, sex snedställningar, åtta premolarer och sex molar i den nedre delen.

Färg och storlek

Annat än att ha olika ändamål, som växer upp på olika tider och kommer i olika tal, ser valpen och vuxna tänder annorlunda ut. En av de mest uppenbara skillnaderna är storlek. Trots att de har mycket långa rötter jämfört med tandens totala storlek är valpen tämligen mindre än permanenta tänder. När det gäller färg, har nyligen utbrutna permanenta tänder en ljusare vit färg jämfört med sina föregångare.


Video: Granngården - Så borstar du tänderna på din hund

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Skillnader I Manliga Och Kvinnliga Pit Bull Terriers

✔ - Metronidazol Användning Hos Hundar

✔ - Biverkningar Av Leptospiros Vaccin För Hundar


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!