Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Katter KĂ€nner Sig Skyldig?

Har du nĂ„gonsin scolded din katt eller hund för nĂ„got dĂ„ligt de gjorde, undrar dĂ„ om nĂ„gon av dessa familjemedlemmar kĂ€nde nĂ„gon form av skuld alls? Även om du kanske tror att du kan...


Har du nĂ„gonsin scolded din katt eller hund för nĂ„got dĂ„ligt de gjorde, undrar dĂ„ om nĂ„gon av dessa familjemedlemmar kĂ€nde nĂ„gon form av skuld alls? Även om du kanske tror att du kan fĂ„ en led av Ă„nger i kattens ögon eller lĂ€sa den i sitt kroppssprĂ„k, sĂ€ger experter att det förmodligen inte Ă€r fallet.

Katter kÀnner sig skyldig?: kÀnner

RĂ€dsla mot Skuld

Du kanske tro din katt kÀnner skuld eller skam nÀr han eller hon gör nÄgot fel eftersom deras handlingar hade varit fysiskt uppenbara och du sjÀlv tror att hon gjorde nÄgot fel. Kattens kroppssprÄk kan dock överföra rÀdsla, vilket till det mÀnskliga ögat kan vara utbytbart med skuld. Till exempel nÀr din katt rinner med svansen i ett försök att hitta en gömstÀlle tills brÀnslets hetta dör ner, betyder det inte att hon Àr fylld med sina whiskers med skam! Din katt kan svara i rÀdsla för din sköld, och du kan lÀsa den rÀdslan som skuld. Det Àr dessutom att din katt inte ens kommer ihÄg att klÀ upp din soffa eller ens vet att det var fel eller rÀtt sak att göra. Varför klarade hon dÄ? Hon behövde strÀcka, förstÄs. En sannolik ursÀkt!

The Weirdly Wired Cat

Katter Àr trÄdbundna för att leva bara för tillfÀllet. De reagerar emotionellt pÄ saker som hÀnder med dem just nu och gör bara vad de tycker Àr bÀst för dem för nÀrvarande, medan skuld Àr en produkt av "skamliga" handlingar som man gjorde i dÄtid. Men bara för att katter inte verkar kÀnna skuld eller handla ut, trots att de inte kÀnner nÄgra kÀnslor alls. Exempelvis kan en katt lindra sin nuvarande depression genom att riva ut din favorit suedejacka - INTE som ett direkt resultat av en viss hÀndelse som intrÀffade tidigare. NÀr en katt purrar nonstop medan curling upp pÄ knÀet eller Àter lite tonfisk, dÄ har du en glad katt, och med goda skÀl. Om hon drar sin svans och lurar runt hörnen, kanske hon kÀnner sig lite nervös för nÄgot som spÀnner ut henne i det ögonblicket. En arg katt kommer att agera ganska annorlunda genom att thrashing hennes svans snabbt fram och tillbaka eller genom att skicka en guttural growl till den nuvarande kÀllan till hennes ilska.

Kraften för positiv förstÀrkning

Kom alltid ihÄg det gamla ordstÀvet, "Belöning för det goda beteendet Àr bÀttre Àn straff för det dÄliga." Yelling och, Àn vÀrre, fysisk bestraffning ger exakt nollresultat och borde aldrig anvÀndas som trÀningsverktyg. Om din katt eliminerar pÄ mattan och du skÀller henne, kan hon veta att du Àr arg pÄ hennes handlingar men hon kommer inte att ansluta den ilska till henne med mattan som sin toalett. Oavsett orsak trodde hon att pooping pÄ mattan snarare Àn i hennes lÄda var det bÀsta alternativet för henne vid den tiden, och hon skulle antagligen fortfarande insistera pÄ att det var om du faktiskt kunde frÄga henne om det. DÀrför ska hon inte lÀra henne att detta beteende var fel.

Alternativ till hÄrd bestraffning

Du kan försöka spruta en liten bit vatten pÄ din katt (men inte i ansiktet!) För att avsluta skadligt beteende, trycker du försiktigt bort en katt som försöker smaka pÄ din iskaka eller skapa ett obehagligt ljud (som att skrapa nÄgra mynt i en burk) för att hota henne nÀr hon upptrÀder dÄligt. Om dessa avskrÀckningar inte fungerar kan du helt enkelt ignorera din katt. Detta kan vara en effektiv strategi eftersom katter hatar att ignoreras. Men dÄ, inte alla? Samtidigt Àr du sÀker pÄ att ge din katt gott om beröm och godis nÀr de gör nÄgot du godkÀnner.


Video: katten kÀnner pÄ sig.wmv

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Cysticercosis (Fox Tapeworm) Hos Hundar: Symptom, Orsaker Och Diagnos

✔ - Är Skunk Spray Skadlig?

✔ - Boykin Spaniel Hundras Fakta Och Information


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!