Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Har Hundar LĂ„ngvarigt Minne?

Kan hundar pÄminna ner minnesfÀltet som vi gör?


Kan hundar pÄminna ner minnesfÀltet som vi gör? Bra frÄga! Innan vi kan svara pÄ det, mÄste vi frÄga om hundar har lÄngvarigt minne - det vill sÀga information som lagras i hjÀrnan i mer Àn nÄgra minuter som kan Äterkallas eller refereras nÀr det behövs senare.

Har hundar lÄngvarigt minne?: inte

Episodiskt minne

Hundar lever i ögonblicket. De kan inte "resa genom tiden" i sina minnen pÄ samma sÀtt som mÀnniskor gör. VÄra minnen av tidigare hÀndelser kallas "episodiska minnen". Du kan sitta och tÀnka, "Hmm, vad gjorde jag igÄr efter att jag kom hem frÄn jobbet?" Men din hund kan inte tÀnka sig tillbaka och sÀga, "LÄt oss se, det har varit tvÄ dagar sedan du tog mig till hundsparken... Jag tror att jag Àr beredd pÄ en utflykt!" Eftersom hundar inte kan konceptualisera "förflutna" (episodiska minnen) eller en "framtid" (teoretiska situationer baserade pÄ tidigare hÀndelser) Àr de helt fokuserade pÄ nuvarande ögonblick.

Naturliga rytmer som liknar minnet

SÄ, om hundar inte upplever tid, hur Àr det att de verkar "veta" nÀr vissa saker kommer att hÀnda, som promenader och matningar? Det som vi uppfattar som hunden "kommer ihÄg" Àr ofta din hunds naturliga rytmer som flyttar honom till olika tillstÄnd att vara. Till exempel matar du din hund pÄ samma gÄng varje dag. NÀr dinnertime kommer och han gÄr till sin skÄl men det har inte fyllts, kommer han att knyta och skymma. Det hÀr beror inte pÄ att han "kom ihÄg" att det Àr middagstid men att hans interna klockans timer gick av, sÄ han förvÀntade sig mat.

Rumsligt minne

Rumsligt minne Àr möjligheten att Äterkalla var saker finns och hur en plats Àr ordnad. TÀnk dig att du tog hunden en lÄng promenad och nÀr du ÄtervÀnde hem hade din make reorganiserat alla möbler i vardagsrummet. Om din hund gick in i vardagsrummet och tittade runt nyfiken, snusade sedan alla möbler, vilket indikerar att hon har ett rumsligt minne i ditt vardagsrum och hon mÀrkte de förÀndringar som din make gjorde i detta utrymme. Din hunds förmÄga att kÀnna igen att ett rum hon vet har förÀndrats Àr bevis pÄ att hon har lÄngsiktigt minne.

Procedurellt minne

Din hund kommer ihÄg sin trÀning, inte för att han kan komma ihÄg de specifika fallen nÀr du sa att han skulle sitta, ligga och stanna, men eftersom hans hjÀrna utvecklar förbindelser som kvarstÄr efter trÀningen. Till exempel, om du trÀnar din hund att skaka, och du ger honom en behandling varje gÄng han sÀtter sin tass i handen, gör hjÀrnan hans förbindelse att att ge sin tass fÄr honom mat. DÄ, nÀr du frÄgar din hund till hans tass senare, kommer dessa anslutna neuroner att elda, och han fullbordar uppgiften. Din hund lyssnar pÄ att hans hjÀrna har kopplat sig till att svara pÄ det sÀtt som fÄr honom det han vill ha (en behandling), inte för att han pÄminner om ett medvetet minne och fattar beslut att följa kommandot. Denna typ av minne kallas "procedurminne" och mÀnniskor har det ocksÄ. Det Àr vad vi anvÀnder nÀr vi gör rutinmÀssiga saker som vi inte lÀngre behöver tÀnka pÄ, som att binde vÄra skor eller borsta tÀnderna.


Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Kan Jag Sluta Hunden SkĂ€lla Med En Visselpipa?

✔ - Hur Man Bygger En Kanin Hutch

✔ - Om SvĂ„r KlĂ„da Och KrĂ€kningar Hos Hundar


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!