Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Historia Av Coton De Tulear

NÀr winston churchill talade om en "gÄta som var insvept i ett mysterium i en gÄta", hÀnvisade han till ryssland - men hans uttalande beskriver historien om den lilla vita hunden som kallas coton de tulear. Medan det inte finns mycket legitim dokumentation angÄende cotonen, finns det ingen brist pÄ legender.


NÀr Winston Churchill talade om en "gÄta som var insvept i ett mysterium i en gÄta", hÀnvisade han till Ryssland - men hans uttalande beskriver historien om den lilla vita hunden som kallas Coton de Tulear. Medan det inte finns mycket legitim dokumentation angÄende cotonen, finns det ingen brist pÄ legender. Bevis tyder pÄ att denna sÀllsynta hund delar forntida blodlinjer med liknande smÄ vita hundraser.

Historia av Coton de Tulear: coton

Coton de Tulear

Rasens namn avslöjar nÄgra av dess anor. "Coton" betyder bomull, med hÀnvisning till hÄrets fÀrg och kvalitet. De Tulear hÀnvisar till en liten hamn pÄ den stora ön Madagaskar, som ligger i Indiska oceanen frÄn Afrikas sydostkust. Madagaskar var en gÄng en fransk koloni, men historien om Coton de Tulear föregÄr den av Frankrikes kolonisering av ön. Kotonerna, kÀnda som "kungliga hundar av Madagaskar", Àgdes av de regeringsmagasinarna Merina.

Bordshundar

I Rom var förfÀderna till dagens Cotons de Tulear kÀnda som bordhundar, som Ätföljer sina aristokratiska Àgare till middagar och andra evenemang. Det Àr möjligt att dessa hundar gjorde vÀg till Rom via handelsvagnar frÄn Centralasien. Kotonernas förfÀder var ocksÄ föregÄngare till raser som maltesen, bichon-frisen och havanerna. SmÄ, ljusa följeslagare medföljer ofta sjömÀn och sjöfartare. Oavsett om det Àr ett skeppsbrott eller mer prosaiskt betyder det att det hÀr Àr hundarna som slutade i Madagaskar pÄ 1500-talet.

Feral Dogs and Domestication

CotonfĂ€derna - kĂ€nd som Cotons de Reunion - som anlĂ€nde till Madagaskar blev snabbt vild, uppfödning med infödda öshundar och förpackningar. Även moderna Cotons utgör starka packbindningar och, till skillnad frĂ„n nĂ€rstĂ„ende raser, njuter fortfarande av jakt. Vid 1600-talet tavlade cotonerna och levde i Ă€dla hushĂ„ll.

Rasetablering

Medan ursprunget till Coton de Tulear förloras mestadels i tidens tÀnder Àr den faktiska rasenheten relativt ny. Selektiv uppfödning av fransmÀnnen i Madagaskar började inte förrÀn andra vÀrldskriget. Vid 1960-talet, efter Madagaskars sjÀlvstÀndighet, blev cotonerna populÀra "souvenirer" av franska semesterfirare. FÚdÚration Cynologique Internationale, eller World Canine Organization, erkÀnde officiellt rasen 1999. Den amerikanska kennelklubben tillÄter officiellt rasen att kvalificera sig för AKC-registrering senast den 2 juni 2014 och att konkurrera i den icke-sportiga divisionen vid AKC-erkÀnd hund visar den 2 juli 2014.


Video: Criadero de Coton de Tulear en Chile

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Vad Kan Jag Ge Min Hund För SmĂ€rta?

✔ - Varför Luktar Hundar SĂ„ DĂ„ligt NĂ€r De Är VĂ„ta?

✔ - Astma Hos Valpar


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!