Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Hur Och När Öppnar Valparna Ögon Och Öron?

När börjar nyfödda valpar först öppna ögonen? Här är några tips att titta över dina nyfödda för att se till att de är friska och glada.


Det finns få saker som är mer förtjusande än en hög med tusande valpar bara några dagar gammal. Men i motsats till människor, som är födda med fullt fungerande sinnen, är valpar både blinda och döva vid födseln, oförmögen att navigera världen mer än några inches bort från sin uppmärksamma mamma.

Nyfödd svart valp som sover i ägarens händer.

Hur och när öppnar valparna ögon och öron?

Valparnas första dagar

När de först hälsar världen, är valparnas ögonlock tätt stängda, och de kan inte se någonting. På samma sätt är deras hörselkanaler förseglade och ingen ljud kan tränga in.

Förmågan att ha fullt utvecklade sinnen vid födseln hos däggdjur har att göra med hur länge graviditetsperioden varar. Människor och kor, till exempel, mogna helt i sin mors liv i nio månader och kan se och höra när de är födda. Å andra sidan är graviditetsperioden för valpar endast två månader. Den korta graviditeten hos hundar kan haka tillbaka till vargarna; bär en mage full av valpar medan jakt skulle sakta ner mamma-till-vara. Det officiella namnet för att födas i detta hjälplösa tillstånd är "altriskt", vilket betyder "till sjuksköterska" eller "till baksidan". Valpar behöver mycket kärleksfull omsorg innan de kan vara ensamma. Under de första veckorna använder valparna doft och berör för att hitta sin mamma och deras väg.

Valparens ögon öppna

När valparna är födda utvecklas deras ögon fortfarande. Även om nyfödda valpar har blivit öppna kunde de inte se. Luckorna förblir stängda för att skydda deras ömtåliga tillstånd. Om det öppnas kan smuts eller bakterier hindra utvecklingen. Även starkt ljus kan skada ögonen.

Valparens ögon öppnar ungefär två veckor efter att de är födda. Men även då kommer två veckor gamla valpar inte att se världen tydligt. Deras öppna ögon fortsätter att utvecklas i flera veckor. Två och tre veckor gamla valpar kommer att kunna spåra föremål med sina ögon och bedöma hur långt bort ett leksak eller ett rörligt föremål är.

Prickar upp öronen

Oavsett om nyfödda valpar har punktiga eller floppy öron, kan de inte höra en sak i sin nya värld. Valpar börjar höra ljud runt samma gång de öppnar ögonen. Under de första två veckorna av livet förflyttar förändringar i trycket öratkanalerna och andra hörselstrukturer i örat på plats. Eftersom det här är en känslig process är det bäst att valparna står i en lugn miljö. Högt ljud kan skada en utvecklande hundas hörsel för livet vid denna unga ålder. När öronkanalerna är öppna kan valpar höra de flesta ljud och öronen kommer att utvecklas om cirka en vecka.

När en valp kan höra är hans hörsel mycket mer akut än en människa. Om du undrar varför din hund kan höra UPS-lastbilen framför dig, beror det på att han kan höra något fyra gånger längre bort än människor. Hundar kan också höra ett mycket större ljudsort än människor, inklusive de som är väldigt höga som hundpipor, och hundleksaker har ofta en högkalad pipning som får sin uppmärksamhet.

Valpögon och öronproblem

Det är möjligt att en valp kan utveckla en infektion i ögonen innan de öppnas. Du kan se svullnad eller pus orsakad av bakterier eller ett virus. Många gånger påverkar denna infektion körtlarna som producerar tårar. Valparnas immunsystem är ännu inte helt utvecklade, så de kommer att få en hårdare tid att kämpa för en patogen. Snabb behandling av en veterinär kan förhindra livslånga, torra ögon och ärrbildning som kan påverka syn.

På samma sätt kan en infektion i valpen öron före sex veckors ålder vara allvarlig eftersom den kan utvecklas snabbt. Samtidigt kan antibiotika och öra rengöringsmedel som kan hjälpa en äldre valp med öroninfektion vara för hårda på en nyfödd valpsåra. Tecken på en öroninfektion inkluderar en valp som skakar huvudet eller gnuggar öronen på golvet. Det kan också finnas rodnad runt hörselgången. Om en valp öron luktar dåligt kan det också indikera infektion.


Video: Kennel Vassruggens B-kull.MP4

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Är Poinsettier Giftiga Mot Katter?

✔ - 15 Sätt Att Skydda Ditt Husdjur Från Sommarrisker

✔ - Hur Man Bryr Sig Om En Hund I Värme


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!