Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Hur Illa Är En Chokladbit För Hundar?

Du kanske tror att det enda chokladägget som din hund snatched från påskkorgn inte kan vara så skadligt, men tänka igen. Även om vissa hundar uppvisar mindre symtom än andra är chokladoxicitet mycket verklig. Ännu viktigare, teobromin i choklad kan ackumuleras i hundens system över tiden - så de "enkla" bitar som han får ibland kan ge upphov till stora problem.


Du kanske tror att det enda chokladägget som din hund snatched från påskkorgn inte kan vara den där skadliga, men tänk igen. Även om vissa hundar uppvisar mindre symtom än andra är chokladoxicitet mycket verklig. Ännu viktigare, teobromin i choklad kan ackumuleras i hundens system över tiden - så de "enkla" bitar som han får ibland kan ge upphov till stora problem. På grund av det är det viktigt att du aldrig undviker att ge ditt husdjur någon choklad, oavsett hur crestfallen hans bruna ögon ser när han tittar på att du äter den.

Westie med makaroner

Teobromin och choklad

Den giftiga faktorn i choklad är dess teobromin, vilken är en typ av metylxantin - en intensiv stimulans. Det är inte lätt att metabolisera av din hund, så det kan förbli i hans system och ackumuleras över tiden om mer choklad intas. Men även små portioner teobromin från choklad kan vara farliga, beroende på storlek och typ av choklad samt hundens storlek och allmänna hälsa. Det leder ofta till kräkningar, antsy beteende, panting, lös avföring, dunkling och problem med hjärtrytmen. I svåra situationer kan betydande konsumtion av choklad även leda till anfall, koma, och till och med död hos hundar. Det är därför det är så viktigt att du aldrig ger ditt husdjurschoklad. Det är också viktigt att du aldrig får det själv, vare sig du går igenom ditt köksskåp eller utforskar innehållet i din papperskorg.

Är mörk choklad värre än mjölkchoklad?

"En bit" choklad kan betyda många olika saker. Olika typer av choklad innehåller olika mängder teobromin, för en. Inte alla enkla chokladstycken är lika stora. Mörkare choklad har i allmänhet mer teobromin och är därför mer riskfylld för hundar. Bakad choklad och god mörk choklad har ofta 130 till 450 milligram för varje ounce.

MER: Vad ska du göra om din hund äter choklad

Mjölkchoklad har å andra sidan generellt sett betydligt mindre, med en typisk 44 till 58 milligram för varje ounce. Slutligen har vit choklad minst teobromin, eftersom den vanligtvis bara har 0,25 mg för varje ounce. Eftersom det inte finns någon anledning att din hund har choklad i hans kost, är det smartaste du kan göra, att du aldrig ens har den minsta smaken av det. Om det är tillräckligt stort kan en choklad verkligen skada din hunds hälsa, speciellt om det är mörkt.

Hund som äter choklad från hjärtformad valentins lådan

Hur mycket choklad är farligt för hundar?

En enda "bit" choklad kan ibland vara så stor som 8 ounces. Om din nyfikna medelstora hund får sina tassar på en jätte mjölkchokladstång på 8 ounce och äter den, kan det räcka för att få på sig toxiska effekter i honom, säger veterinärer Justine A. Lee och Ernest Ward på VCA Animal Hospital hemsida. Detta gäller hundar som väger ca 50 pund. Om din pooch är mindre än så kan han uppleva toxicitet med en mindre mängd.

RELATERADE: Chokladförgiftningssymtom hos hundar

Bakers choklad är ännu mer farlig. En enstaka ounce bakverk choklad kan vara farlig för medelstora hundar. Kom ihåg att enfärgade kvadrater av bakers choklad ofta är 1 uns. Om du någonsin ser din hund äta någon typ av choklad, få omedelbar veterinärhjälp till honom, oavsett beloppet. Sök veterinärvård även om du inte märker några symtom. Kolla in det här hjälpsamma diagrammet från VSPN för att bättre bestämma de illamående effekterna av choklad enligt det intagna beloppet.

Vad är chokladförgiftningssymtom?

Symptom på chokladförgiftning börjar vanligtvis inom två till fyra timmar efter intag. Den första som manifesteras är kräkningar och diarré, följt av hyperaktivitet, snabb puls, muskel tremor, överdriven urinering och feber. I svåra fall kan en hund uppleva anfall, koma, hjärtsvikt och tragiskt död inom 12 till 36 timmar efter intag. Om du vet säkert eller mycket misstänker att din hund åt choklad, kontakta din veterinär omedelbart. Inducerade kräkningar och aktiverade kolbehandlingar kan hjälpa till att ta bort mycket teobrominet från hundens system om det administreras inom de första två timmarna efter intag.

Buldogue är inriktad på oss från Páscoa

Är vit choklad säker för hundar?

Vit choklad är mindre giftig för hundar än mörkare slag, men det är fortfarande ingenstans nära säker för din furry kompis. Palerchoklad är fet och kan därför leda till diarré och kasta upp i hundar. Fettmat kan också göra hundar mer sårbara mot pankreatit, vilket är en potentiellt dödlig sjukdom som involverar bukspottkörtelns svullnad. Håll alla choklad ut ur ditt husdjurs mun, period. Foder aldrig hunden med någon mänsklig mat såvida inte din veterinär berättar att det är säkert.


Video: Julsakerna som är livsfarliga för husdjuren: ”Alla julväxter är giftiga” - Nyhetsmorgon (TV4)

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Kan Katter Äta Vitlök?

✔ - Snabbaste Hundraser

✔ - Hur Man Får En Sköldpadda Ur Sitt Skal


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!