Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Hur Ger Hundar Födelse?

Prenatal vÄrd Àr vÀsentlig för en hÀlsosam kull. Din hund behöver sund nutrition, deworming och vaccinationer för att hÄlla henne och hennes ungar friska.


Hundar behöver sÀllan mÀnsklig hjÀlp nÀr de har valpar. Faktum Àr att 98 procent av vuxna hundar inte har nÄgra verkliga problem. Men det lönar sig fortfarande att veta vad som ska förvÀntas nÀr hon vÀntar.

ValpkÀrlek

how-dog-ge-födelse

Graviditet hos hundar

En hunds graviditet varar normalt omkring 65 dagar. Hon börjar vanligtvis vÀxa spenar runt 35-dagarsmÀrket, men denna och buktillvÀxt ökar snabbt under de sista tvÄ veckorna av graviditeten.

Prenatal Care

För att sÀkerstÀlla att din hund har en hÀlsosam graviditet och en hÀlsosam kull, se till att hon Àr sÀker vaccinationer för distemper, parvovirus och hepatit Àr alla aktuella.

Precis som hos kvinnor kommer en hunds aptit under graviditeten att höjas. Du kommer sannolikt att behöva mata henne nÄgra gÄnger om dagen. Se till att hon fÄr en högprotein diet. Inkludera vitamintillskott om din veterinÀr leder dig att göra det. Foder henne flera mindre mÄltider under dagen, snarare Àn en eller tvÄ stora mÄltider.

Vidare vet att hundar passerar maskar pÄ sina valpar via mjölk och placentan. Regelbunden deworming Àr ett mÄste. Utah Veterinary Medical Association rekommenderar:

Som en guide, orm din tik tvÄ veckor före whelping och igen tvÄ veckor efter. FortsÀtt att ge hjÀrtmaskförebyggande som vanligt.

Steg ett: Arbete

Under de sista tvÄ veckorna av graviditeten bör din hunds temperatur vara mellan 101 och 102,5 grader Fahrenheit. Daglig övervakning med en rektal termometer kan hjÀlpa dig att hÄlla ett öga pÄ plötsliga förÀndringar, men enligt veterinÀren Dr T.J. Dunn, försöker gissa via termometer nÀr arbetet börjar, kan bara leda till Ängest och stress, och det Àr inte bra för dig eller din hund.

En mer tillförlitlig signal som whelping eller leverans kommer, kommer att vara din hunds ointressen i mat under de senaste 24 timmarna. Dessutom kommer hon att uppleva kramper och slicka pÄ hennes vulva.

Under denna första etappen kommer hennes livmoderhalsen att utvidgas och sammandragningar börjar. Din hund kommer sannolikt att bli upprörd av denna smÀrtsamma överraskning, sÄ var inte orolig om hon whines eller ens krÀks. Detta Àr ett lÄngt steg för din hund. Sammandragningar gÄr i allmÀnhet mellan sex och 18 timmar.

Steg tvÄ: Leverans

NÀr hon Àr redo att börja födseln, kommer sammandragningar att rampa upp i frekvens - till ungefÀr var 30: e minut - och intensitet. Du fÄr se att hennes glÀnsande grÄa vattensÀck sticker ut ur hennes vulva. Din hund brukar riva denna sÀck öppen för att tömma den gula vÀtskan.

Din hund kommer att passera en placenta för varje valp, och ungar kommer att visa om varje halvtimme. Men om hon tar det Àr det inte nödvÀndigtvis dags att bli panik. Hon fÄr sluta leverera i tvÄ eller fyra timmar.

Om hon har levererat mer Àn en pup och slutar sedan i nÄgra timmar, det Àr normalt. Men om hon har slutat ett par timmar efter bara en valp, ring din veterinÀr eller fÄ henne till ett veterinÀrt sjukhus snabbt.

NÀr ungar dyker upp kommer mamma slicka dem grovt och bita navelstrÀngen. Den grova slickan uppmuntrar valparna att andas och förbÀttrar deras cirkulation.

Problem med Birthing

Medan de flesta valpfödslar gÄr smidigt kan du behöva lÄna ut en hand. Om din hund Àr slickar inte hennes ungar, till exempel, mÄste du gnugga dem försiktigt men kraftigt för att fÄ dem att andas och för att hjÀlpa till att rensa vÀtska frÄn deras luftvÀgar.

Om du ser en ben-första leverans, dra valpen försiktigt och i en nedÄtgÄende bakÄtbÄgsrörelse för att hjÀlpa henne att passera valpen. Det Àr normalt att ungarna föds rumpa först.

Steg tre: Expelling Placenta

NÀr din hund Àr klar att leverera kommer hennes livmodervÀg att komma i kontakt och dÀrmed utvisa eventuella ÄterstÄende placenta, vÀtskor och blod.

Valpar ska börja suga omedelbart och mamma borde fortsÀtta att slicka dem. Om det inte förefaller vara ett specifikt problem Àr det bÀst att lÄta naturen leka ut. Ring din veterinÀr om hon inte Àr sjuksköterska eller om en valp inte matar, men i allmÀnhet borde den nya familjen kunna rÀkna ut det bara bra pÄ egen hand.


Video: Månadens trick Februari - Spela död

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man Rengör En Hunds TĂ€nder Med En Naturlig Ingrediens: Baksoda

✔ - Varför Blev Min Hund Obehaglig?

✔ - Kvinnlig Kattbeteende


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!