Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Hur Man Skapar Bra Bakterier I Fisketankar

TvÄ typer av bakterier Àr viktiga för din fisk. De bryter ner ammoniak frÄn excrement och annat organiskt material i tanken till mindre giftiga Àmnen. NÀr du startar en ny tank Àr det viktigt att skapa en hÀlsosam koloni av goda akvariebakterier i tanken innan du lÀgger till nÄgra fiskar.


NÀr du ser alla antibakteriella produkter som Àr avsedda för att döda bakterier, kan du cringe lite vid tanken pÄ att lÀgga bakterier till en tank. Som alla djur kan fisk bli sjuk frÄn en obalans av bakterier i sin miljö, men de rÀtta bakterierna kan hjÀlpa till. Att behÄlla den rÀtta nivÄn pÄ goda fisktankbakterier Àr avgörande för att din fisk ska hÄlla sig levande.

Reef Tank Maintenance

Hur man skapar bra bakterier i fisketankar

Betydelsen av goda bakterier

TvÄ typer av fördelaktiga akvaribakterier spelar en viktig roll i din tanks kvÀvecykel. Som fisk utsöndrar avfall, medan andra biologiska Àmnen som vÀxtlöv och kvarvarande fiskmat bryter ner, producerar de ammoniak. För mycket ammoniak i tanken kommer att döda din fisk vÀldigt snabbt. Vattnet kan innehÄlla dödliga mÀngder ammoniak medan det fortfarande Àr kristallklart.

Den första typen av bakterier, kÀnd som Nitrosomonas, bryter ner ammoniak i nitrit. MÄlet Àr att fÄ en koloni av dessa fördelaktiga bakterier som kan bryta ner ammoniak sÄ fort som det produceras. Nitrit Àr fortfarande mycket giftigt för fisk, och hÀr kommer den andra typen av bakterier, Nitrobacter, till spel.

Nitrobacter festar pÄ nitrit och omvandlar dem till mindre skadliga nitrater. Du mÄste fortfarande minska nitrater manuellt genom att regelbundet byta akvarievatten, men utan de fördelaktiga akvaribakterierna, skulle fisken aldrig göra det förrÀn rengöringsdagen. AnvÀnd ett akvariumvattentest för att mÀta nivÄerna av ammoniak, nitrit och nitrater samt vattenets pH.

LĂ€gger till goda akvariebakterier

Om du har hört historier om att mÀnniskor skapar sitt nya akvarium och fyller det med fisk bara för att fÄ dem att dö inom de första dagarna, vet du resultatet av att inte ha tillrÀckligt med bra bakterier. Lyckligtvis finns goda bakterier överallt, inklusive i luften och tankens inre yta.

Att tillsÀtta en ammoniakkÀlla i tanken medan filtret stÀndigt löper, skapar förutsÀttningar för att bakterierna blomstrar. De syreförÀlskande kolonierna kommer att sÀtta upp butiker i akvariefilteret dÀr det finns syreförening i vatten. NÀr bakteriekolonier börjar blomstra ser du en plötslig minskning av ammoniaknivÄerna och en brant ökning av nitrit. De nitratproducerande bakterierna börjar börja hÄlla och sÀnker nitrit- och ammoniaknivÄerna till noll.

Starta kvÀvecykeln

Det finns flera sÀtt att fÄ kvÀvecykeln igÄng i din tank. Det enklaste sÀttet Àr att lÀgga vatten till din tank frÄn en tank som redan Àr etablerad. Om du har en vÀn med ett hÀlsosamt akvarium, ordna att ta hem upp till en tredjedel av deras akvarium vatten pÄ en dag som de kommer att rengöra sin tank.

En annan metod innebÀr att man inför en eller tvÄ hÄrda startfiskar till tanken, till exempel guldfisk för kylvattentankar eller zebradioder för varma sötvattentankar. Damselfish Àr effektiv i ett saltvattenakvarium. Försök inte att pÄskynda processen genom att tillsÀtta mer fisk eftersom de kommer att producera mer ammoniak Àn de utvecklande fisketankbakterierna kan hantera, och du kommer att sluta med död fisk.

TÄlamod Àr nyckeln

Det kan ta flera veckor innan tanken cyklar, vilket innebĂ€r att ammoniak och nitrit Ă€r noll. Även om du anvĂ€nder grus, vatten eller en filtreringssvamp frĂ„n en etablerad tank kan det hjĂ€lpa dig att flytta saker och ting, det Ă€r viktigt att bara vĂ€nta medan naturen tar sin kurs.

Undvik att lÀgga till produkter som neutraliserar ammoniak under denna tid, eftersom de kan orsaka felaktiga mÀtningar i ditt vattentest. Ammonien Àr fortfarande kvar; dess toxicitet neutraliseras bara. Det Àr viktigt att fÄ en korrekt lÀsning för att veta nÀr din tank Àr helt cyklad.

Molniga vattenproblem

Oroa dig inte om vattnet i tanken Àr fyllt med grumligt vatten under processen. Det hÀr Àr helt enkelt bakteriell blomning som Àr normalt eftersom bra akvariebakterier etablerar sig, och det kommer att gÄ bort som dina tankcykler.

Om bakteriella blommor upptrÀder nÀr du lÀgger till din fisk, ta det som ett stort varningsskylt om att kvÀvecykeln Àr ojÀmn. Testa ditt akvariumvatten och ersÀtt en tredjedel av vattnet för att förhindra att din fisk dör. Ta reda pÄ orsaken till att överfiska din fisk, vilket fÄr dem att skaffa sig mer och lÀmna oÀtad matruttning i tanken. Eller sÄ har du oavsiktligt sköljt ut den biologiska filtersvampen i tanken med kranvatten, vilket resulterar i att dina bakterier dör frÄn det klorerade vattnet.


Video:

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man BerĂ€ttar Skillnaden Mellan Male & Female Molly Fish

✔ - Är KattĂ€gare Kinkier?

✔ - Hur Man AnvĂ€nder Terramycinpulver Till Katter


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!