Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Hur Man Berättar Hur Gammal Min Nya Valp Är

Det bästa sättet att bestämma en valps ålder är genom att undersöka tänderna.


Det bästa sättet att bestämma en valps ålder är genom att undersöka tänderna. Hundar har, liksom människor, en komplett uppsättning av barntänder - tekniskt kallade lövhänder - som så småningom placeras av en uppsättning permanenta tänder. Eftersom de flesta valpar fortskrider genom denna process med ungefär samma hastighet, kan den typ av tänder som finns i en valps mun indikera dess ålder.

Stor fot liten valp

Medan barnvården tenderar att tugga på saker för att lindra deras obehag.

Mjölktänder

När valparna är födda har de tandlösa munnar. Vid ungefär 4 veckor börjar en valps lövande tänder utbrott. Spridarna är de första tänderna som kommer fram, följt av hundar och sedan premolarna. När de är ungefär 6 veckor gamla har de flesta valpar en full uppsättning av 28 lövträd, inklusive 12 snedställningar, fyra hundar och 12 premolarer. Valpar har platta, rektangulära tänder, kallade snedställningar, framför munnen. Koniskt formade hundtänder flankar frambringarna på både den övre och nedre käften. Medan valparna inte har några sanna molarer, har de premolarer som sitter bakom hundtänderna.

Utbytesprocessen

Även om tidpunkten är något variabel i vissa fall - till exempel stora raser utvecklar ofta permanenta tänder snarare än mindre raser gör - är processen med tandutbyte relativt konsekvent över rasen. Incisorer är den första av de permanenta tänderna att dyka upp, vanligtvis sprungar genom tandköttet runt 3 eller 4 månaders ålder. Hundar och premolarer dyker upp nästa, vanligtvis omkring 4 eller 5 månaders ålder. Vid 6 eller 7 månaders ålder skär molarna äntligen genom tandköttet och blir funktionella.

Permanenta tänder

Vuxna hundar har 12 snickare, fyra hundar, 16 premolarer och 10 molar, för totalt 42 tänder. De permanenta tänderna hos hundar är hårdare, större och mer motståndskraftiga än de lövande tänderna, men de drabbas av skada över tiden. Även om det är lite svårt för amatörer att göra det, kan din veterinär uppskatta åldern hos äldre hundar. Till exempel förklarar Merck Veterinärhandbok att vid 1½ års ålder släpper cuspsna på de nedre centrala snedningarna vanligtvis, medan hundar som är 6 år eller äldre brukar visa vanliga hundar.

Problematiska tänder

Ibland börjar en permanent tand utbrott innan den löjliga tand som den skulle ersätta har blivit jettisoned. Problemet är vanligast i hundtänder, men det kan också uppstå med snedställningar eller premolarer. När detta händer kan munnen bli trång, vilket i slutändan tvingar några av tänderna att byta positioner. Om du märker att två tänder delar samma uttag, gör en omedelbar överenskommelse med din veterinär för att ta bort den kvarvarande tanden.


Video: 10 Anledningar till varför du INTE bör köpa en mops.

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man Behandlar Uti Hos Valpar

✔ - Vet Hundar När De Är Bortskämda?

✔ - Tecken På Inre Hundskador


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!