Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Hur Man Säger Om En Hund Har Tumörer, Cyster Eller Cancer

Sammanfattning av de vanligaste tecknen som kan indikera cancer hos hundar, hur man skiljer normala från abnorma och tester som kan användas för att diagnostisera cancer.


Cancer är ett ord som vi alla är bekanta med med tanke på dess förekomst. Det är en sjukdom som inte bara påverkar människor, men också våra älskade familjesällskap. Vid tidpunkten för denna publikation diagnostiseras upp till 50 procent av hundar som är 10 år eller äldre med cancer. Därför är det viktigt för hundägare att känna igen tecken som kan indikera närvaro av cancer.

Om du observerar om symptom kan din veterinär utföra en utvärdering och andra diagnostiska tester för att bestämma orsaken till symtomen. Inte alla hundar som bär dessa symptom kommer att diagnostiseras med en malign cancer, men det är viktigt att skilja mellan godartade och onda tillstånd så att de kan hanteras på lämpligt sätt.

Lär kännetecknen av cancer

Veterinärcancerföreningen listar följande som de vanligaste tecknen på cancer:

  • Onormal svullnad som kvarstår eller fortsätter att växa
  • Sår som inte läker
  • Viktminskning
  • Aptitlöshet
  • Blödning eller urladdning från vilken kroppsöppning som helst
  • Offensiv lukt
  • Svårighet att äta eller svälja
  • Tvekan att utöva eller förlust av uthållighet
  • Hållbar lameness eller styvhet
  • Andningssvårigheter, urinering eller avföring

Även om dessa är alla symptom som kan peka mot en diagnos av cancer, finns det andra icke-cancerösa sjukdomar som kommer att orsaka dessa tecken också. De tester som din veterinär rekommenderar kommer att skilja mellan en diagnos av cancer eller en annan diagnos. Ta del av avvikelserna så att du kan ge din veterinär en korrekt bild av vad som har hänt och hur länge tecknen är. Om din hund, till exempel, har en massa, notera hur länge den har varit närvarande och om den har ökat i storlek sedan du märkte det. Men om du märker något av ovanstående symptom, antar du inte automatiskt att din hund har cancer.

Upprätt din hunds "normala"

Ett av de viktigaste sätten att identifiera en onormalitet på din hund är att bli bekant med vad som är normalt för kroppen. Veterinärer rekommenderar att du utför en fullständig kroppsundersökning varje vecka till varannan vecka, så att du kan identifiera klumpar, avvikelser i huden eller förändringar i muskelmassa eller vikt som kan indikera sjukdom. Du kan inkludera detta med en borstning eller grooming session. Gör det roligt för dig och din hundvän. Nya massor kan indikera en infektion eller abscess, en godartad tillväxt, såsom ett fettlipom eller cyste eller en malign tumör, såsom en mastcelltumör. Vissa massor kan representera förstorade lymfkörtlar.

Notera din hunds urinering och avföring. Observera om din hund förlorar intresse för mat och / eller vatten i mer än 48 timmar.

Besök din veterinär

Din veterinär kommer att rekommendera vissa diagnostiska tester eller förfaranden baserat på vilka tecken som din hund demonstrerar. Ofta rekommenderas de första rutinerna som blodverk för att utvärdera organfunktion och cellantal och röntgen eller ultraljud för att leta efter onormal organs storlek, benskador eller tumörer inom organ. För att utvärdera en klump eller förstorad lymfkörtel, kan din veterinär rekommendera en nål aspirat, vilken suger ut med en spruta eller en vävnadsbiopsi som tar bort en liten bit vävnad. I fall av inre sjukdom eller för att utvärdera kroppsdelar som inte lätt kan ses med andra tester, såsom hjärn- eller näshålan, kan en CT-skanning eller MR-behandling rekommenderas. Resultaten av dessa tester kommer att göra det möjligt för din veterinär att göra en diagnos och föreslå ytterligare steg som kirurgi, samt berätta mer om hundens prognos.


Video: Dark Victory (1939)

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Slitna Öron I En Hund

✔ - Så Här Gör Du Lätt Bak Hundkakor

✔ - Kan Jag Övertyga Någon Att Få En Hund?


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!