Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Är En Katt Som Sover På Ovanliga Ställen Ett Sjukdomsregister?

Katter ändrar sina sovande ritualer av olika skäl, inklusive sjukdom, anpassning till väderförändringar och instinkt.


Chansen är att din katt har några favorit sovplatser. Kanske sover han i gungstolen eller föredrar den soliga platsen precis framför glidbanan. Det är säkert att du kan hitta din katt i hans favoritfläckar tills en dag när han bestämt sig för att sova någon annanstans. Katter kan ändra sina sovplatser för en rad olika orsaker, men om din katt sover på konstiga platser kan det också innebära hälsofrågor.

Svart katt sover i köket på diskbänken

Är en katt som sover på ovanliga ställen ett sjukdomsregister?

Förstå kattssömn

Om du letar efter ett djur som förstår värdet av en bra sömn, behöver du bara titta på din katt. Enligt Catster kan katter sova upp till 16 timmar om dagen, och äldre katter sover ofta upp till 20 timmar om dagen. Denna lutningsläge kommer från en kattutveckling eftersom vilda katter skulle jaga och sedan sova för att spara energi mellan sina måltider.

Även om din katt kan tyckas somna hela tiden, är katter faktiskt snoozing i ungefär tre fjärdedelar av den tid som de verkar somna. När snoozing får katterna resten som de behöver, men de är fortfarande vakna nog för att vakna på bara några sekunder.

Du ser att din katt utvecklar särskilda sovvanor både när det gäller tider och platser där hon bestämmer sig för att sova. Men det finns också några faktorer som kan få din katt att ändra sina sovmönster.

Din katt instinkt

Katter letar efter olika ställen att sova ur instinkt, säger Petful. I naturen skulle katter sova på olika ställen som ett sätt att variera sina rutiner och skydda sig från rovdjur. Detta är samma instinkt som uppmanar moderkatter att regelbundet flytta sina kattungar till nya platser i ett försök att hålla dem säkra. Roterande sova utrymmen i naturen hade den extra fördelen att minimera loppor och andra parasiter, vilket gör katterna hälsosammare.

I naturen kom hierarkin bland katter till spel, och den instinkten fortsätter i dagens tama katter. De dominerande katterna hävdade sina sovande fläckar först och skulle då tillåta fler underjordiska katter att dela dessa fläckar med dem. En förändring i hierarkin skulle leda till en förändring av sovplatserna, så om du tar en ny katt in i hemmet, kommer du troligen att se din nuvarande kattssömn på olika platser.

Temperaturförändringar

Du kommer nog att märka att din katt sovande platser ofta sammanfaller med betydande temperaturförändringar. På svalare dagar kan din katt föredra att sova i solen som kommer in genom ett fönster eller kan krulla upp framför radiatorn eller ugnen. När vädret blir varmare, kommer din katt troligen att söka svalare ställen att sova, som en sval linoleumgolv eller ett breezy sovrum. Detta beteende är normalt och är en del av hur katterna håller sig bekväma.

Smärtrelaterad sömnändring

Enligt Tufts University Cummings School of Veterinary Medicine kan en katt som sover på konstiga platser indikera att katten är i smärta. En katt som har utvecklat artrit kan söka mjukare och mer bekväma ställen att sova. Om en katt har ont, kan hon försöka undvika kontakt med människor genom att sova i områden som är svåra att få tillgång till, till exempel under sängen eller i en garderob.

Rädsla-baserade förändringar

Katter kan också ändra sina sovplatser ur rädsla. En stor stressor, som att föra ett nytt djur i huset, kan uppmana en katt att söka säkrare ställen att sova. Om du till exempel tar med dig en ny hund, kan din katt som normalt sover på soffan börja sova på högre platser, som i ett kattträd eller på en hög möbel.

Tecken på en sjuk katt

Medan det finns många logiska skäl bakom katter som ändrar sina sovplatser, kan en katt som sover på konstiga platser också indikera att katten är sjuk. Om din katt plötsligt sover på udda platser utan någon uppenbar anledning bakom förändringen, kan det vara dags att gå till veterinären.

Förutom att söka på ovanliga sovplatser kan en sjuk katt visa förändringar i hans sömnmönster, som att sova mycket mer eller mycket mindre än vanligt. Pet Health Network säger att om din katt plötsligt ändras från att vara uppe under dagen för att vara uppe hela natten och vocalizing, kan han indikera att han inte är bra genom att visa dessa sjuka katt symptom. Planera en resa till veterinären för att få din katt checkat ut om du har några problem.


Video:

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man Bestämmer Åldern För En Vild Kanin

✔ - Scotties Hunds Historia

✔ - Naturliga Sedativa För En Katt


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!