Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Tecken På Ett Slag I Råttor

Stroke är en vanlig lidelse hos råttor och andra gnagare, särskilt när de åldras.


Stroke är en vanlig lidelse hos råttor och andra gnagare, särskilt när de åldras. En stroke orsakas av att en blodpropp avbryter syreflödet till hjärnan. Som hos människor bestäms råttans chans att drabbas av stroke av kost, livsstil och ärftlighet. Ta omedelbart din råtta till en veterinär om du misstänker stroke. Ju tidigare du börjar behandla, desto bättre blir din råtters chans att återhämta sig.

Studio skott av levande råtta på reflekterande yta

Tecken på att ditt råtta har ett slag

Under själva stroke kan djuret drabbas av kramper, oförmåga eller oregelbunden andning. Om din råtta redan har en stroke, multipliceras chanserna att lida en annan. Strokes är ovanligt men inte obestämt hos unga råttor, och ganska vanliga hos äldre råttor, särskilt de som närmar sig två år eller äldre.

Tecken på att ditt råttan har haft ett slag

Det vanligaste tecknet på att din råtta har drabbats av en stroke är förlamning eller svaghet i ena sidan av kroppen. Det drabbade området kommer helt enkelt att synas. Andra indikationer på att råttan kan ha haft stroke är listlöshet, aptitlöshet och förlust av balans eller orientering. Råttan kan luta huvudet eller gå i cirklar. Ett öga kan buga ut. I allmänhet är symtomen på stroke plötsliga vid starten och långsamt försvinnande. Om din råtta var bra en minut och inte kan röra sig nästa, är det troligt att det har drabbats av stroke.

behandlingar

Ibland kommer råttan att återhämta sig utan hjälp. Annars kan din veterinär rekommendera en antiinflammatorisk steroid som prednison eller dexametason för att kompensera förlamning. Du måste börja behandling med steroider ganska snart efter stroke för att de skall vara effektiva. Fysioterapi hjälper till omvänd förlamning. Arbeta försiktigt råttans ben. Stryk din råtta och försök att få det att träna och spela sina favoritspel.

Under återhämtningsperioden gör ditt husdjur så bekvämt och säkert att det gör ont så mycket som möjligt. Vissa ägare har haft tur med Bachs Rescue Remedy Pet för att hålla sina critters lugna under denna skrämmande tid. Om efter några veckor det är liten eller ingen förbättring och råttans livskvalitet har försämrats avsevärt, kan det vara dags att överväga eutanasi.


Video: Frukostseminarium: Mer kunskap och rätt stöd till elever med adhd

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man Gör Torr Hundmat Mer Tilltalande

✔ - Hur Man Stoppar En Manlig Hund Från Märkningsområdet I Ett Hus

✔ - Växter Giftiga Mot Katter


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!