Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Sphynx Cat Breed Facts & Information

Allt du behöver veta om sphynx katten, den ovanliga snygga hÄrlösa katten som Àr helt söt och snuggly.


Bald Sphynx kattunge i en tröja pÄ en grön bakgrund

Om du nÄgonsin sett showen VÀnner, dÄ kommer du noga ihÄg episoden dÀr Rachel antog en sphynxkatt, Mrs. Whiskerson. Alla reagerade med hÄn och krÀvde att veta, "Vad Àr det?"

Och det finns ingen förnekande att sphynxkatten Àr ovanlig. Den hÀr hÄrlösa katten sticker ut bland sina kattdjur, men det betyder inte att du borde se bort frÄn denna slÀta skinn. Dessa katter gör stora följeslagare, och de Àr stora familjekatter. SÄ om du Àlskar deras lite ovanliga utseende lÀs vidare, för vi har all information du behöver veta om dessa unika katter.

Sphynx katter inuti en trÀkorg som tittar upp

Det grundlÀggande

SjÀlvklart Àr den mest tydliga detaljerna om sphynx dess omedvetna utseende. Dess stora ögon, spetsiga öron och brist pÄ pÀls ger det ett förtjusande frÀmmande utseende. Men deras kusliga utseende representerar inte deras disposition, för dessa katter Àr Àlsklingar nÀr du lÀr kÀnna dem.

Sammantaget Àr sphynx katten frisk, men det finns nÄgra sjukdomar som de Àr benÀgna att. De kan fÄ en hudsjukdom som kallas urticaria pigmentosa, vilket orsakar crusty sÄr pÄ kroppen. De Àr ocksÄ benÀgna att hypertrofisk kardiomyopati, en form av hjÀrtsjukdom. Men förmodligen Àr den största (om Àn mindre) risken för Sphynx katten kall. Trots att de kÀnner sig varm har de inte ett pÀlsskikt för att hÄlla dem smaskiga, sÄ se till att de ger bra snuggleflÀckar för att locka upp och kanske till och med en söt tröja!

Stor Sfinx Kropp BlÄ Himmel Pyramid Giza Egypten

Historien

Var kom det hÀr hÄrlösa underlandet frÄn? Tja, som det visar sig Àr sphynx katten en relativt modern ras. HÄrlösa katter föddes med andra raser av katt för att skapa denna lite utomjordiska rasen. Specifikt mÀrkte en uppfödare i Kanada en kattunge som föddes med denna speciella mutation och hette honom Prune. Uppfödaren fortsatte att odla hÄrlösa katter med hÄrda katter, som Devon Rex, tills en stark ras av sphynxkatten skapades pÄ 1970-talet.

Och de Àr naturligtvis namngivna efter Sphynx, det berömda egyptiska monumentet med den mytiska varelsen med huvudet pÄ en mÀnniska och en lejons kropp.

Bald kattunge sfinx pÄ en grÄ bakgrund

Personligheten

Medan Sphynx-katter kan se lite ovanligt ut, kommer deras personligheter snabbt att vinna dig över. Sphyx katter Àr nyfiken, smart och rolig, och de Àlskar att snuggla med sina mÀnniskor. De har ocksÄ lite av en goofy sida och kommer att göra alla möjliga antics för uppmÀrksamhet.

En sphynx Àlskar företag, sÄ om du arbetar under dagen Àr det en bra idé att ha ett annat husdjur för att leka med. Men vad Àr trevligt Àr att de klarar sig med andra djur. Dessutom Àr Sphynx bra med barn, sÄ de gör en bra katt att ha runt en familj.

Sphynx Cat Breed Facts & Information: katter

Utseendet

Dessa katter definieras av deras lite frÀmmande utseende. De Àr dock inte sphynxa, eftersom dess rynkade yttre kan förekomma. Deras pÀls har en mjuk, mocka-liknande kÀnsla som du kommer att Àlska att koka upp med. Och Àven om den nakenfÀrgade sphynxen kan vara den du Àr mest van att se, kommer sphynx katter i olika fÀrger och mönster, inklusive tabby.

MÄnga vill ha en sphynxkatt eftersom de tror att deras brist pÄ pÀls gör dem hypoallergena. Det Àr dock inte sant. Sphynxen skyllar fortfarande hudceller som kan irritera dem med allergier. PÄ samma sÀtt kan vissa tycka att sphynxen inte behöver vara preparerad, men huden blir fet, och de mÄste badas var som helst frÄn vecko till mÄnad.

NÀrbild PortrÀtt av Grumpy Sphynx katt framifrÄn pÄ svart

Sphynx Cat viktigaste fakta:

  • *Personlighet: *Nyfiken, smart och rolig
  • *Shedding: *sĂ€llan
  • *Grooming: *Varje vecka
  • *Bra med barn: *Ja
  • Bra med andra husdjur: Ja
  • Storlek: Medium
  • Vikt: 6-12 pund
  • FörvĂ€ntad livslĂ€ngd: 8-14 Ă„r


Video: Cats 101: Sphynx Cats Fun Facts and Information - Animal Facts

Du Kanske OcksĂ„ Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man HĂ„ller En Hund FrĂ„n Att Slicka En Skadad Tass

✔ - Den BĂ€sta Maten För Katter Med Njursvikt

✔ - Vilka Slags Ödlor Är Nattliga?


ÖversĂ€ttning Dela Detta Med Dina VĂ€nner!