Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Vad Är Livslängden Hos Hundar Med Cushings Sjukdom?

Hyperadrenokorticism, även känd som cushings sjukdom, påverkar vanligtvis höga hundar.


Hyperadrenokorticism, även känd som Cushings sjukdom, påverkar vanligtvis höga hundar. Eftersom det fortskrider gradvis är det möjligt att din hund har haft tillståndet någon tid innan han diagnostiseras. Din hund kommer att kräva behandling för resten av sitt liv. Det är rättvist att säga att hans livslängd - om den diagnostiseras i hans gyllene år - kanske inte skiljer sig mycket från en hund av samma ålder som inte lider av hyperadrenokorticism. Mycket beror på vilken typ av hyperadrenokorticism som påverkar hunden.

Fett labrador retriever sover på golvet

En överviktig hund sover utanför.

Cushings sjukdom

Cushings sjukdom faller i två huvudkategorier. Den första, som kallas hypofysberoende hyperadrenokorticism, inträffar när hundens binjurar producerar för mycket kortisol och vissa andra hormoner. Cirka 85 procent av hundarna med Cushing diagnostiseras med hypofysberoende hyperadrenokorticism, vilket ofta innebär en godartad tumör på hypofysen. Den andra typen är resultatet av tumörer i binjuran, antingen godartade eller maligna. Denna andra typ påverkar främst större raser.

Hyperadrenokorticism Symptom

Hyperadrenokorticismssymtom kör verkligen spalten, som påverkar hela ämnesomsättningen. Intresserade hundar brukar uppleva överdriven dricks och urinering, tillsammans med håravfall, viktökning och urinvägsinfektioner och hudinfektioner. Andra symtom är konstant hunger, övningsintolerans, potbellybildning, hundakné, förändringar i hudfärg och respiratoriska problem, inklusive konstant panting. Många av dessa symtom förekommer också hos hundar med njure och leversjukdom. Din veterinär kommer att utföra olika tester för att göra en diagnos. Förutom ultraljud eller röntgenstrålar för att lokalisera tumörer, kommer din veterinär att utföra lågdos dexametason-undertryckningstestet och det adrenokortikotropa hormonstimuleringstestet.

Hantera Cushings sjukdom

Eftersom hundar som diagnostiserats med Cushing är ofta äldre, kan din veterinärs primära angelägenhet inte kretsa kring din hunds förväntad livslängd men hans livskvalitet. Du vill att din hund ska förbli så bekväm och symptomfri som möjligt. Om din hund har en liten eller godartad tumör, kan din veterinär rekommendera kirurgi. Din veterinär kan också ordinera mediciner som du måste ge ditt husdjur regelbundet under resten av livet. Din veterinär kommer att övervaka din hund noga, så förvänta dig regelbundna veterinärundersökningar och blodprovning minst en gång var tredje månad.

Cushings sjukdomsprognos

Din hunds prognos - och hans livslängd - beror på flera faktorer. Om hans tumör är godartad och liten kan hans tillstånd hanteras under lång tid. Större eller maligna tumörer, eller de som påverkar hjärnan, är en annan historia. Hundar med dessa tumörer har generellt en dålig prognos och en kort livslängd.


Video:

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Pinkish Eye Discharge Hos Katter

✔ - Hur Vet Jag Om Min Blåa Ödla Är Gravid?

✔ - Kan Hundar Äta Turkietben?


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!