Webbplatsen Handlar Om Husdjur

När Blir En Katt Senior? Förvänta Dessa Scener Av Livet Som Felines Ålder

En katt mellan 7-10 år gammal är mogen; en katt mellan 11-14 år är senior; och en katt som är äldre än 15 år är geriatrisk. Katter anses vara seniorer vid 11 års ålder.


Glad sovande gingerkatt

Tack vare framsteg inom veterinärvård och näring lever katterna längre än någonsin. Men hur vet du när din katt blir senior?

Vid vilken ålder blir en katt senior?

Enligt American Animal Hospital Association är en katt mellan 7-10 år gammal; en katt mellan 11-14 år är senior; och en katt som är äldre än 15 år är geriatrisk. Katter anses vara seniorer vid 11 års ålder.

Hur länge lever katter?

Utomhuskatter lever kortare liv än inomhuskatter, så att hålla din senior katt inomhus är mycket tillrådligt. Inomhuskatter lever i allmänhet mellan 13-17 år, men med framsteg inom veterinärvård och näring är det inte ovanligt för katter att leva i början av tjugoårsåldern.

CAT AGE CHART: Hur man konverterar kattår till mänskliga år

Skillnaden i livslängd kommer ner till hälsa och säkerhet. Utomhuskatter har större risk för trauma som bilolyckor eller attacker från andra djur. De är också mer mottagliga för livshotande virus som felint immunbristvirus (FIV) och felin leukemi. Dessa virus kan överföras genom kontakt med en annan utomhuskatt. Du kan överväga att flytta din utomhuskatt inuti för att minska dessa faror.

äldre katt med huvudskrapa

Hur man upptäcker tecken på åldrande hos katter

Tecken på åldrande hos katter liknar tecken på åldrande hos människor. De inkluderar:

  • Graying hår
  • Hörselnedsättning
  • Ändra ögonens utseende.
  • Sakta ner, mindre lutning att spela
  • Sover mer

Alla dessa symtom på åldrande är normala. Men när din katt blir äldre, håll koll på henne för större förändringar i aptit, badrumsvanor eller något annat som uppträder ovanligt. Eventuella särdrag hos din senior katt bör undersökas av en veterinär.

Stages av din senior katt liv

Du kan tänka på din senior katt som ungefär 70 år gammal i "mänskliga år". När din katt passerar varje skede av äldre liv, förvänta dig tecken på åldrande att öka och energinivån minskar.

Äldre: 7-10 år: Din katt har antagligen saktat lite, tycker om att lura och svara på förändringar i hennes miljö med ögonrullar. Äldre katter börjar ofta drabbas av hälsoproblem som njursjukdom, artrit och diabetes. Var noga med att ta din kattunge till veterinären för hennes tvååriga wellness check ups.

Senior: 11-14 år: Din katt kanske stannar mer, men oroa dig inte för mycket - hon är bara äldre och behöver vila. Seniorkatter lider ofta av hörsel och synförlust, så var säker på att din veterinär utför en fullständig geriatrisk upparbetning.

Geriatrisk 15 år och äldre: Din geriatrisk katt har inte bara bromsat, hon kan vara ovillig att flytta och är mindre lyhörd än hon var när hon var senior. Du kan märka tecken på förstoppning eller inkontinens, minskad kognitiv förmåga och till och med aggression. Så ge din geriatrisk katt mycket kärlek.

När blir en katt Senior? Förvänta dessa scener av livet som Felines ålder: blir

Den bästa maten för äldre katter.

Seniorkatternas kostbehov är inte helt annorlunda än hos yngre katter, men det är till hjälp att komplettera sina dieter med vitaminer och förse dem med ökad hydratisering. Äldre katter behöver också färre kalorier än yngre katter.

Hydrering är viktig för katter i alla åldrar. Men som katt åldras blir hon mer benägen att njursvikt. Detta innebär att hydrering är kritisk. Foder din äldre kattburkskonserver i stället för torrfoder. Konserverad mat har en mycket högre andel vatten och är lättare att tugga för äldre katter, som kan ha tandproblem.

MER: Här är vad som ska matas sena katter

De flesta djurfoderstillverkare erbjuder en mängd olika alternativ för seniorkatter. Många äldre kattmatar innehåller högre mängder vitaminer B6 och D, fiber, kalcium, omega fettsyror och antioxidanter (även om det varierar av tillverkare).

Våt mat: Våt mat kommer i burkar och är cirka 75 procent vatten. Denna mat är utmärkt för äldre katter eftersom det ger så mycket hydratisering. Det är också mjukt och lätt att äta, vilket är att föredra för katter med några tandproblem.

Torr mat: I motsats härtill innehåller torrmat typiskt omkring 10 procent vatten. De flesta yngre kattungar har inte svårt att äta torr mat (så länge de inte har några problem med njure eller urin). Torrmat ger emellertid inte den hydratisering som seniorkatter behöver extra hjälp med. Äldre katter har ofta känsliga tänder och många hittar torr mat svårare att äta. För äldre katter är torrmat bäst som en tillfällig behandling, eller inte alls om din katt har tandproblem.

Färsk / hemlagad mat: Hemlagad mat för äldre katter är i allmänhet inte tillrådligt. Det kan låta som en bra idé, men det bär en risk för näringsbrist, eftersom du (förmodligen) inte är utbildad expert på kattinting. (Om du är, se bort från denna paragraf.) Om inte din veterinär rekommenderar hemlagad mat till din äldre katt, håll dig till konserverad mat, som innehåller allt protein och näringsämnen din katt behöver.

Katt som äter ur skålen

Hur man bryr sig om en äldre katt.

Seniorkatter har olika kostbehov än yngre katter, men inte lika olika som du kanske tror. Det viktigaste att komma ihåg är att äldre katter behöver extra hjälp med hydrering och vitaminer. Äldre katter behöver också vanligtvis färre kalorier än yngre katter.

Värme: De flesta katter gillar varma platser, men detta blir särskilt sant när katter ålder och blir mer benägna att leda till artrit. Se till att kattbäddar är placerade i varma platser och är lättillgängliga.

Titta på henne noga: Håll dina ögon avskalade för eventuella oegentligheter i din katts hälsa eller beteende, och ta henne till veterinären om någonting verkar släckt. Katter är oroväckande bra för att dölja sjukdomar, så det är viktigt att hålla ett noggrant öga på dem, särskilt när de åldras.

hydra~~POS=TRUNC: Hydrering blir allt viktigare som kattålder. Att mata din katt konserverad mat är ett bra sätt att hjälpa henne att hålla sig hydratiserad. Dessutom se till att hon har flera vattenskålar runt ditt hem så att vatten är lätt tillgängligt för henne. Om hon inte är intresserad av dricksvatten, försök att göra vattnet mer utsökt genom att tillsätta lite clam juice eller kycklingbuljong.

Mer frekventa veterinärbesök: Cornell Feline Health Center rekommenderar att du tar in äldre katter för kontroller varje halvår för att säkerställa optimal hälsa och välbefinnande.

Extra kärlek: Äldre katter drar nytta av ett förutsägbart schema och lite extra uppmärksamhet. Se till att du planerar lite kulltid i dina dagar. Om din senior katt inte är så mycket en snuggler, planera sedan mild speltid eller vilken typ av uppmärksamhet hon tycker om.

Slutsats

Din senior katt är väl etablerad som både en viktig del av ditt liv, men också som det verkliga huvudet i ditt hushåll. Hon kommer att leva ett långt och hälsosamt liv genom att ge henne rätt mat, dental hygien, ordentlig hydrering, extra kärlek och regelbundna resor till veterinären.

GRUNDLÄGGEN: Att bry sig om din eldre katt

Rätt mat för äldre katter är avgörande för deras livslängd, och våtmat hjälper din äldre katt genom att ge en betydande hydratiseringskälla i en lättare form. Var noga med att hålla koll på kattens mun eftersom äldre katter är mer mottagliga för dental sjukdom.

Leta efter ändringar under det här steget. Limning eller mindre rörelse kan innebära ledsmärta och överdriven mjuka kan ha underliggande problem som bör behandlas.

Ditt förhållande till din katt består av otaliga stunder i hela livet. Gör varje så hälsosam som möjligt för att njuta av så många som möjligt.


Video: Noah Movie HD Official Full Version

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Antibiotiska Biverkningar Hos Hundar

✔ - Hem Rättsmedel För Behandling Av Öronmider Hos Katter

✔ - 12 Saker Hundföräldrar Önskar Icke-Hundägare Visste


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!