Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Varför Lever Hundar Så Korta Liv?

Forskare har konkurrerande teorier, men många tror att en hunds korta livslängd, jämfört med den hos en människa, är hänförlig till snabbare tillväxt och åldringsprocesser.


Porträtt av en söt fransk bulldogg med solljus

Det finns bara en nackdel för hundar: De är inte odödliga. Faktum är att de lever infuriatingly korta liv i den stora planeringen av saker. Varför är hundarnas liv så korta, jämfört med livslängden hos många andra djur?

Hur länge lever hundarna?

Varje hunds förväntade livslängd är annorlunda; Tyvärr finns det inget slutgiltigt svar på denna fråga. Den amerikanska kennelklubben har dock några ballparkuppskattningar: Du kan förvänta dig en liten hund att bo 10-15 år, en medelstor hund att bo 10-13 år och en stor hund att leva 8-12 år.

Den äldsta hunden på rekord är Bluey, en australiensisk nötkreaturhund som bodde 29 år och 5 månader.

Close Up Head Shot av Senior Mixed Breed Dog with Tongue Out

Vad påverkar hundens livslängd?

Många faktorer påverkar hundens livslängd:

Storlek: Mindre hundar tenderar att leva längre än större hundar. Den ledande teorin tilldelar detta fenomen till en tro på att hjärtan och organen hos större hundar måste "arbeta hårdare" för att hålla dem levda på grund av storleken på sina ramar.

Genetik: Precis som människor är vissa hundar predisponerade för vissa sjukdomar. Regelbundna kontroller hos veterinären kan hjälpa dig att avgöra om det finns några sjukdomar du borde vara på utkik efter, och hur man hanterar dem om det behövs.

Miljö och livsstil: Att mata din hund en balanserad diet, se till att de tränar tillräckligt och ta dem för att få regelbundna veterinärutredningar kan alla förbättra din hunds chans att leva längre.

Spaying och neutralisering: Spaying eller neutering din hund tidigt i livet förbättrar deras chanser att leva längre, eftersom det minimerar deras chanser att utveckla några sjukdomar i reproduktionsorganen.

Tandhälsa: Tandvård hjälper till att förhindra ytterligare hälsokomplikationer som kan förkorta hundens liv. Orala bakterier som orsakas av dålig tandvård kan röra sig genom blodomloppet och orsaka hjärt-, lever- och njureproblem.

Porträtt av hund mot färgad bakgrund

Varför bor inte hundar så länge som människor?

Detta är den eviga frågan.

Allt om en hunds livscykel accelereras jämfört med vårt. Till exempel har valpar alla sina barntänder vid 3 års ålder, medan människor inte ens börjar tända till minst fyra månader gamla. Hundar kan också vara reproduktiva aktiva så tidigt som sex månader, vilket är uppenbarligen sätt tidigare än människor.

Allt denna snabba tillväxt betyder att hundens kroppar (och katter också) gör mycket arbete. I huvudsak gör de mer på en kortare tid än våra kroppar är. Så åldras processen, som hundens andra livsprocesser, spedas upp.

Dessutom har inhemska hundar en tendens att leva kortare liv än vargar. Detta beror troligen delvis på de hälsoproblem som kan uppstå vid inavel. Dessutom tenderar hushålls hundar att vara snabbare än sina vilda canid-motsvarigheter, vilket också kan spela en roll (även om vi inte vet säkert).

Varför har stora hundar kortare liv än små hundar?

Vi är inte 100 procent säkra, men vi tror att de större ramarna betyder att de stora hundarnas organ måste arbeta hårdare för att hålla dem levande. Det finns några bevis som tyder på att i större hundar börjar åldringsprocessen tidigare. Vissa forskare teoretiserar också att den snabba celltillväxten som uppstår när stora hundar växer från valpen kan göra att de är mer utsatta för cancer än små hundar, som växer i en långsammare takt.

Chihuahua på Great Danes rygg

Har vissa raser kortare livslängder?

Svaret på denna fråga återkommer till stor del. Små, icke-brachycefaliska ("squished face") raser lever i allmänhet längst. Ju större hunden är desto kortare är dess livslängd i allmänhet. Många irländska varghundar, en jätteras som kan väga upp till 120 pund, lever för att vara mindre än 7 år gammal.

Slutsats

Om du vill ha en hund som kommer att vara kvar i ganska lång tid är din bästa satsning en liten, icke-brachycefalisk ras. Generellt är ju större hunden, desto kortare är dess livslängd. Men hälsa och livsstil spelar också en roll i din hunds livslängd. Om du håller din hund frisk med god mat, massor av motion, vanlig tandvård och besök till veterinären, så kommer din hund att leva ett längre, lyckligare liv.


Video: Olivia Lundqvist gråter efter husse!

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Vad Är Drontal Plus För Hundar?

✔ - Hur Vet Jag Om Fler Pups Är Inuti När Min Hund Föddes?

✔ - Varför Är Rabies Shots Ges Till Hundar?


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!