Webbplatsen Handlar Om Husdjur

Varför Har Vissa Hundar Olika Färgade Ögon?

De flesta hundar har två matchande ögon, men din pooch kan vara lite annorlunda!


De flesta hundar har två matchande ögon, men din pooch kan vara lite annorlunda! Istället för att ha två bruna ögon kan man vara brun och den andra blå. I de flesta fall är det lyckligtvis inte det enda blå ögat som är oroande. En sak är säkert oavsett orsak - med två olika färgade ögon ger din valp ganska den fascinerande rånen!

Varför har vissa hundar olika färgade ögon?: färgade

Heterokromi

När en valv har två olika färgade ögon kallas heterochromi. Detta betyder bokstavligen två olika färger. Medan det kan uppstå hos människor är det inte så vanligt. Det är mycket vanligare hos hundar, katter och hästar. Fördelningen av melanin i irisen bestämmer ögonfärgen. Mer melanin betyder att han kommer att ha ett mörkare öga, som brunt. Mindre melanin resulterar i gröna eller blå ögon.

Heterokromi kan också orsaka att ett öga saknar melanin helt och hållet. När hans två ögon har olika mängder melanin, kommer de att vara två olika färger. De vanligaste kombinationerna är brun, blå och vit.

orsaker

Heterokromi är en ärftlig sjukdom. Det betyder att han fick generna från sin mamma och pappa. Vissa sjukdomar eller skada på valpen kan göra att den ändrar färg och leder honom att ha två olika färgade peepers. Om han har haft de två olika färgerna sedan han föddes är orsaken troligtvis genetisk.

raser

Vissa raser är mer benägna att ha två olika färgade ögon. Australiska fårhundar, sibiriska huskier, amerikanska foxhounds, Alaskan malamutes och shih tzus har alla större sannolikhet att ha ett blått öga. I dalmatierna har en eller båda ögonen blått i samband med dövhet.

Säkra före det osäkra

I de flesta fall är deterochrom inte en indikation på en underliggande sjukdom. Men eftersom heterochromi kan vara ett resultat av en sjukdom som glaukom, bör din vuxen få sina ögon checkade ut av sin veterinär. Heterokromi har kopplats till ögonsjukdomar som katarakt, retinaldysplasi eller en underutvecklad optisk nerv. Låt din veterinär veta om Max har haft färgavvikelsen sedan han var en valp, eller om den utvecklats nyligen. Hon behöver också veta om Max har några andra symtom, som svullnad eller rodnad i ögonen som kan indikera en annan sjukdom. Rådgör alltid med en kvalificerad veterinär om ditt husdjurs hälsa och välfärd. Om Max får en ren hälsokoll, slappna av och njut av din pups unika blick.

referenser:

Gå Husdjur Amerika: Heterochromia Irides
University of Maryland Medical Center: Heterochromia
Veterinärmedicinsk specialisering: Bridging Science and Medicine; W. Jean Dodds

Om författaren
Melissa Schindler har skrivit professionellt sedan 2010. Hon skriver om husdjur, djur, teknik och föräldraskap för olika webbplatser. Hon är också en skribent författare, hon är författare till "Houston After Dark." Hon har en kandidatexamen på engelska från Texas State University.


Video: Camila Cabello - Havana (Official Music VIdeo) ft. Young Thug

Du Kanske Också Är Intresserad Av:

✔ - Hur Man Stoppar En Hund Från Att Äta Fjärrkontroller

✔ - Vad Äter Vilda Sibiriska Huskier?

✔ - Vad Orsakar En Vårdvalp Att Spita Upp Efter Att Ha Ätit?


Översättning Dela Detta Med Dina Vänner!